Siliconen kinder dinerset, kinderservies

Veilig kinderservies voor baby’s en kinderen

Waar let ik op met kopen van kinderservies?

Kinderservies is verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende variaties. Kinderbordjes met dierenprints, vrolijke kleuren en bekende sprookjes of tv figuren. Lepels van verschillende materialen. Bekers in verschillende maten. Waar let je op bij aanschaf van een kinderservies? Wat is veilig kinderservies?

Zijn alle materialen veilig voor kinderservies?

Vanaf dat je baby begint met oefenhapjes heb je voor het eerst een lepel, een bakje en een bordje nodig. Deze producten zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Een stenen of glazen schaaltje uit je eigen servies kun je prima gebruiken. Deze materialen zijn ook veilig te gebruiken. Ook het kleinste lepeltje uit je keukenlade is een optie. Glas en steen kunnen ook heel goed in de vaatwasser en de magnetron. Een nadeel is wel dat ze kwetsbaar zijn. Een val op de grond zullen ze niet overleven. Bij het lepeltje is het belangrijk om na te gaan of het de juiste maat heeft en hoe het in de mond voelt van je baby.

Om te zorgen dat je mooie servies compleet blijft kun je kiezen voor een kinderservies van siliconen, plastic (PP) of rvs. Deze materialen zijn ook geschikt en veilig voor kinderservies. Dit servies is stevig en breekt niet. Lepeltjes van siliconen of plastic zijn zachter voor de mond van je baby dan rvs, steen of glas. Silicone servies heeft als voordeel dat het flexibel is, veilig, zacht en heel praktisch om te gebruiken. Siliconen is zelfs een van de veiligste en meest duurzaamste materialen. De meeste siliconen producten zijn geschikt voor vaatwasser, diepvries, oven en magnetron.

Siliconen is niet hetzelfde als plastic. Siliconen zijn voornamelijk gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof.

Wat is niet geschikt als kinderservies?

Zorg dat je altijd weet of het servies dat je voor je baby gebruikt geschikt is en veilig gebruikt kan worden voor warm eten en drinken. Een aantal materialen zijn niet geschikt en veilig voor kinderservies. Producten waar de stof BPA aan zijn toegevoegd zijn zelfs verboden voor alle voedselproducten bestemd voor baby’ s en kinderen tot 3 jaar. Ook kinderservies van melaminekunststof en servies van bamboe-, rijst- of maïsvezels waar deze stof aan toegevoegd is zijn niet geschikt voor heet eten en drinken voor kinderen tot 3 jaar. Wanneer dit servies warm wordt kunnen er makkelijk schadelijke stoffen vrijkomen.

Wat zijn geschikte lepels, bekers en borden?

Een babylepel van zacht materiaal voelt fijner in de mond van je baby dan harde koude materialen. Het is ook beter wanneer je baby tandjes krijgt. Baby’s bijten dan graag en op een lepel van hard materiaal is dat voor de tanden minder bevordelijk. Tegen de tijd dat je kindje zijn eerste verjaardag viert zal hij kunnen oefenen met het eten van een lepel. Weer een jaartje later zal je kindje toe zijn om te oefenen met kinderbestek.

Vanaf dat je baby ongeveer 9 maanden oud is, kan hij kleine slokjes uit een kleine gewone beker leren drinken. Voor de mondspieren en de spraakontwikkeling is het ook het beste om je baby te leren drinken uit een bekertje. Een tuitbeker is vanwege die reden minder geschikt.

Een compleet en veilig kinderservies voor je baby bestaat uit een kommetje, bordje, een beker en een bestekset. Een kommetje is vooral handig voor gemengde, zachtere voeding. Zoals bijvoorbeeld groentehapjes en fruithapjes of wat yoghurt. Een bordje is makkelijk voor een boterhammetje of wanneer je de voeding in zijn geheel aanbied. Stukje kip, een paar roosjes broccoli en een aardappeltje bijvoorbeeld.

 

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>