Mag een baby honing?

Mag een baby honing?

Geen honing voor de kleine!

Infantiel botulisme is een zeldzame vorm van botulisme die ontstaat doordat sporen van de bacterie Clostridium Botulinum via eten in de darmen van een jong kind terechtkomen. Bij heel jonge kinderen, van nog geen jaar oud, bestaat er een kans dat deze sporen zich ontwikkelen tot de bacterie zelf, die vervolgens schadelijke stoffen produceert. Dit is mogelijk omdat bij kinderen onder één jaar de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is. Daardoor kunnen sporen van de bacterie overleven. Als infantiel botulisme tijdig behandeld wordt, is genezing goed mogelijk. Als er echter niet tijdig wordt ingegrepen, kan vergiftiging de dood tot gevolg hebben.

Symptomen

Als er sprake is van infantiel botulisme kunnen zich in korte tijd symptomen voordoen als verminderde eetlust (niet drinken), aanhoudend huilen, sloomheid en verstopping (geen ontlasting). Deze verschijnselen kunnen vervolgens leiden tot spierzwakte en verlamming en zelfs tot de dood.

Oorzaak is altijd honing

Infantiel botulisme lijkt vooralsnog alleen via honing veroorzaakt te kunnen worden. In theorie zijn er andere besmettingsmogelijkheden, omdat sporen van de botulisme-bacterie overal in de natuur aanwezig zijn. Er zijn in de praktijk echter geen andere oorzaken bekend dan honing. Sporen van de bacterie worden weleens in andere levensmiddelen gevonden, maar dat zijn producten die kinderen onder één jaar niet eten. Andere producten die jonge kinderen eten, zoals babykoekjes en opvolgmelk, zijn zodanig bewerkt dat de kans op besmetting minimaal is.

Honing vanaf één jaar niet gevaarlijk

Kinderen ouder dan een jaar en volwassenen hebben een volledig ontwikkelde darmflora. De kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven is daardoor zeer klein. Zelfs bij darmproblemen werkt de darm toch nog zodanig dat de kans dat sporen van de botulisme-bacterie uitgroeien zeer klein is.Vanaf de leeftijd van één jaar kan iedereen zonder problemen honing eten. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Bron: voedingscentrum.nl

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>