Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag | Mag een baby honing?

Mag een baby honing?

Honing is niet geschikt voor baby’s: de risico’s van infantiel botulisme

Als jonge ouder wil je natuurlijk alleen het beste voor je baby. Dat betekent ook dat je goed op de hoogte moet zijn van welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Wist je bijvoorbeeld dat honing een risico kan vormen voor baby’s jonger dan één jaar? In dit artikel leggen we uit waarom honing gevaarlijk kan zijn en wat de symptomen van infantiel botulisme zijn.

Infantiel botulisme: wat is het?

Infantiel botulisme is een zeldzame, maar gevaarlijke vorm van botulisme die kan ontstaan als sporen van de bacterie Clostridium Botulinum via voeding in de darmen van een jong kind terechtkomen. Bij baby’s jonger dan één jaar is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld, waardoor sporen van de bacterie kunnen overleven en zich kunnen ontwikkelen tot schadelijke stoffen. Als dit niet tijdig behandeld wordt, kan dit zelfs tot de dood leiden.

Symptomen van infantiel botulisme

Het is belangrijk om alert te zijn op de symptomen van infantiel botulisme. Deze kunnen zich in korte tijd voordoen en bestaan onder andere uit verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en verstopping. Deze symptomen kunnen leiden tot spierzwakte, verlamming en zelfs de dood. Als je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen.

Honing als oorzaak

Hoewel sporen van de botulisme-bacterie overal in de natuur aanwezig zijn, lijkt honing vooralsnog de enige bekende oorzaak van infantiel botulisme te zijn. Het is daarom belangrijk om honing te vermijden als je baby jonger is dan één jaar. Andere producten die jonge kinderen eten, zoals babykoekjes en opvolgmelk, zijn zodanig bewerkt dat de kans op besmetting minimaal is.

Honing vanaf één jaar niet gevaarlijk

Als je kindje één jaar of ouder is, is het veilig om honing te eten. Bij kinderen vanaf één jaar en volwassenen is de darmflora volledig ontwikkeld, waardoor de kans dat sporen van de botulisme-bacterie overleven zeer klein is. Zelfs bij darmproblemen is de kans op besmetting minimaal.

Conclusie

Honing kan gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan één jaar en kan leiden tot infantiel botulisme. Als je kindje ouder is dan één jaar, is honing veilig om te eten. Let goed op de symptomen van infantiel botulisme en schakel direct medische hulp in als je deze opmerkt. Als jonge ouder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden om de gezondheid van je baby te beschermen.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie