Zoek
Sluit dit zoekvak.
Kruiden en specerijen in babyvoeding

Babyhapjes met basilicum maken

Basilicum is een sterk geurend kruid. Dat veel wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Basilicum heeft een kruidige smaak, licht peperig en een zoetig aroma. Het is een heel geschikt kruid om na de eerste oefenhapjes toe te voegen aan de voeding van je baby. Babyhapjes met basilicum maken kan dus prima. Er bestaat naast groene basilicum ook Thaise, rode en citroen basilicum. Rode basilicum heeft een iets sterkere en warmere smaak dan de groene. De smaak Thaise basilicum neigt naar dragon en anijs.

Lees hier meer over kruiden en specerijen in babyhapjes >>

De naam basilicum zoals wij die kennen komt voort uit het Oudgrieks waar “Basileus” dat koning betekent. Wat je terug ziet in de alternatieve benaming koningskruid. De oorsprong van basilicum ligt tussen centraal Afrika en zuidoost Azië.

Basilicum gebruiken

Voor je basilicum gaat gebruiken in een babyhapje, was je de blaadjes goed. Verwijder de steeltjes en snijd de blaadjes heel fijn. Je kunt basilicum rauw toevoegen aan je hapjes. Je kan het ook toevoegen aan warme hapjes, maar doe dit op het laatste moment. Door basilicum lang te verwarmen gaat veel smaak verloren.

Basilicum is rijk aan vitaminen en mineralen. Basilicum bevat onder andere calcium en vitamine C. Het werkt verlichtend bij kramp en stimuleert de spijsvertering.

Kopen van basilicum

Wanneer je basilicum koopt om in babyhapjes te gebruiken let er dan op dat het plantje frisse, groene en stevige blaadjes hebben. Koop een plantje dat lekker geurt en waarvan de stelen mooi rechtop staan.

Bewaren van basilicum

Een basilicumplantje kun je heel goed in de vensterbank bewaren. Houd de aarde vochtig, laat de plant nooit uitdrogen. Als een basilicumplantje te koud staat dan verkleuren de blaadjes zwart. Bewaar deze dus nooit in de koelkast. Losse blaadjes kun je hooguit een paar dagen in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaren. Je kan basilicum ook invriezen. In een goed afgesloten zak of bakje kun je ze dan 12 maanden goed houden in de vriezer.

Gedroogde basilicum uit de supermarkt is gevriesdroogd. Het heeft dezelfde smaak als verse, maar veel zwakker. Zelf basilicum drogen is af te raden, er gaat erg veel smaak verloren. Als je verse basilicum wilt bewaren is invriezen de beste manier.

Lekkere recepten voor babyvoeding met Basilicum

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie