Search
Close this search box.
Babyvoeding met rode bieten

Babyvoeding maken met bieten

Rode bieten zijn een supergezonde knolgroente. Je kan dus heel goed babyvoeding maken met bieten. Ze hebben een fris zoetige en typische aardse smaak. In het westen van Nederland worden ze ook wel kroten genoemd. Rond de 16e eeuw zijn bieten al ontdekt als een lekkere voedzame groente. Rode bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Je hebt zomer- en winterbieten. De natuurlijke kleurstof betanine geeft de bieten zijn rode kleur.

Wanneer je babyvoeding met bieten voor je baby gaat maken let er dan bij het aankopen op dat de bieten stevig aanvoelen. Het loof hoort heldergroen te zijn en de biet fris en helderrood van kleur. Ook gekookte bieten in verpakking horen helderrood van kleur te zijn.

Zomerbieten of bosbiet kun je met loof in de koelkast ongeveer een week bewaren. Zonder loof ongeveer 3 dagen. Winterbieten zijn langer houdbaar. Op een koele plaats kun je ze meerdere weken bewaren. Gekookte bieten bewaar je maximaal 2 dagen in de koelkast of 1 jaar in de vriezer. Blancheer verse bieten 2-3 minuten voor je ze invriest.

Winterbieten zijn in de periode van oktober tot april verkrijgbaar. En zomerbieten van mei tot en met september. Winterbieten zijn veel groter dan zomerbieten. Ze zijn rond en worden verkocht zonder zonder loof. Zomerbieten koop je in bosjes, daarom ook wel bosbiet genoemd, met groen loof.

Voedingswaarde

Rode biet is een gezonde groente waar je heel goed babyvoeding mee kan maken. Het bevat weinig calorieën. En is rijk aan vitamines en sporenelementen, zoals foliumzuur en mangaan. Tevens is rode biet rijk aan antioxidanten.

Weetje!
De rode kleurstof betanine in de bieten is niet afbreekbaar in ons lichaam. Hierdoor kan het eten van bieten rode urine of ontlasting veroorzaken. Dit kan er spannend uit zien, maar is niks om je zorgen over te maken.

Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met bieten >>

Bieten schoonmaken

Wanneer je vers gekookte bieten wilt gebruiken voor de voeding van je baby, is het schoonmaken en schillen eigenlijk heel eenvoudig. Borstel de biet onderstromend water goed af en doe hem dan ongeschild in de pan. Kook de bieten in ruim water. De schil kun je er eenvoudig afpellen wanneer de biet gaar is. Laat bij de zomerbiet een beetje loof zitten anders lekt er bij het koken veel smaak en sap weg.
Een zomerbiet kook je ongeveer 30 minuten. Winterbieten hebben veel langer nodig. Reken zeker op anderhalf tot 2 uur.

Je kunt ook voorgekookte bieten bij de supermarkt kopen. Deze zijn meestal vacuüm verpakt en langer houdbaar. Ze zijn prima van smaak en op diverse manieren te gebruiken.

Hoe bereid je rode bieten

Lekkere recepten voor babyvoeding met Bietjes

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie