Blauwe bessen hebben een heerlijke friszoete smaak en een knapperige ‘bite’. Zeer geschikt en lekker om een fruithapje voor je baby van te maken. Ze hebben een mooi blauwe paarse kleur met een zilverkleurig waslaagje. Dit waslaagje beschermt de blauwe bes tegen invloeden van buitenaf. Ook druiven hebben een vergelijkbaar beschermlaagje.
Overzicht van alle babyhapjes met blauwe bessen >>
De blauwe bes is een bloemdragende struik uit de heidefamilie. Tijdens de groei verkleuren de besjes van groen naar de mooie blauw paarse kleur. Veel mensen denken dat de blauwe bes en de bosbes hetzelfde besje zijn. Echter de blauwe bosbes is een andere soort. Ze smaak anders en heeft kleurloos sap. Terwijl het sap van de bosbes dieppaars van kleur is. Blauwe bessen zijn ook veel groter dan bosbessen.
Blauwe bessen bevatten veel vezels. Belangrijk voor een goede darmwerking. Ook zijn ze rijk aan vitamine C en K. De bes bestaat voor ongeveer 85% uit water.
Wanneer je blauwe bessen koopt om te verwerken in een babyhapje let er dan op dat ze bij aankoop stevig aanvoelen. Verse blauwe bessen hebben een diep paarsblauwe kleur en zijn sappig.
Blauwe bessen bewaar je in de koelkast. Dit doe je het door ze uitgespreid op een bord te leggen. Zorg dat je alle beschadigde bessen weg haalt. Zo zijn ze 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je ze invriezen leg ze dan eerst verspreid op een bord in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn kun je ze in een bakje of zakje doen. In de vriezer zijn de bessen een aantal maanden houdbaar.
Een fruithapje met blauwe bessen heb je zo gemaakt. Blauwe bessen zijn wel erg kwetsbaar, was ze voorzichtig vlak voordat je ze op eet of voor je ze in een fruithapje verwerkt. Verwijder eventuele steeltjes pas na het wassen.