Zoek
Sluit dit zoekvak.
Wanneer mag je baby brood

Wanneer mag mijn baby brood eten?

De eerste hapjes brood

Voor je baby zijn eerste hapjes brood eet, is het tijd voor oefenhapjes. De eerste maanden van zijn leven drinkt je baby alleen maar melk. Zijn spijsverteringskanaal kan dan ook nog niks anders verdragen. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal jouw baby zijn eerste hapjes vaste voeding gaan eten. Hij gaat dan wennen aan wat anders dan melk. Hij kan hier ook meteen zijn mondspieren mee trainen. Wanneer je kleintje gewend is aan oefenhapjes en aan wat grovere hapjes kun je gaan oefenen met het eten van de eerste hapjes brood. Je mag je baby dan een stukje brood zonder korst geven. Je kunt het stukje brood zonder korst, ook nog in wat moedermelk of flesvoeding dopen om het wat zachter te maken.

Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met brood >>

Welk brood is het meest geschikt?

In brood zitten vezels. De darmen van je baby moeten hieraan wennen. Kies daarom in het begin niet voor volkorenbrood. Gebruik voor de eerste hapjes brood lichtbruin brood. Dit bevat minder vezels dan volkorenbrood, maar is gezonder dan wit brood. Zo kunnen de darmen van je baby rustig wennen aan de vezels.

Is brood gezond voor mijn baby?

Brood bevat een heleboel vezels, granen, eiwitten, ijzer, vitamine B en koolhydraten. Dit heeft je kindje nodig voor een gezonde spijsvertering en om zich verder te ontwikkelen. Volkorenbrood bevat de meeste vezels en iets meer vitaminen en mineralen dan wit brood. Bruin brood zit hier tussenin. Toegevoegde granen, zaden of pitten voegen niks aan de voedingswaarde van brood toe. Ook de kleur van brood zegt niks over hoe gezond een brood is.

Brood eten vanaf 6 maanden

Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst. Dit helpt om te leren kauwen. Ook al heeft je kleintje nog geen tanden, hij kan heel goed kauwen en sabbelen met zijn kaken. Dit is goed voor de ontwikkeling van zijn mondspieren. Dit is goed voor de spraakontwikkeling.

Doe je beleg op de boterham van je baby?

Mango avocadomoes op broodBeleg op de boterham van je baby kan, maar is op dit moment nog niet nodig. Het Voedingscentrum adviseert om het brood met zachte margarine te besmeren.

Geef in iedere geval nog geen rauwmelkse kaas, jonge kinderen zijn erg gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hierin kan zitten. Geef ook nog geen smeerworst of paté dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Teveel daarvan is niet goed van je baby. Ook smeerkaas of gewone kaas bevatten veel verzadigd vet en zout. En ook honing wordt afgeraden voor het eerste levensjaar. Honing kan een bacterie bevatten waar baby’s erg ziek van kunnen worden.

Wat is geschikt beleg voor mijn baby?

Als je toch graag de boterham van je baby wilt beleggen kies dan voor een lekkere zelfgemaakte fruitmoes of groentespread. Notenpasta of pindakaas van 100% noten en pinda’s, zonder toegevoegd suiker of zout is ook een goed keuze. Net als (roer)ei, tomaat, komkommer, geprakte avocado, banaan, hüttenkäse en zuivelspread. Hier vind je nog meer inspiratie voor gezond broodbeleg voor je kindje.

Brood eten vanaf 8 maanden

Als je baby het oefenen met de eerste hapjes brood eten na verloop van tijd onder de knie heeft, is het weer tijd voor de volgende stap. Vanaf 8 maanden kun je een maaltijd van je baby vervangen door een broodmaaltijd. Je mag dan ook rustig aan fijn volkorenbrood introduceren.

Lekkere recepten voor babyvoeding met Brood

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie