Door het Voedingscentrum wordt hüttenkäse als een goed alternatief voor smeerkaas geadviseerd. Gewone smeerkaas bevat te veel zout. De nieren van je kindje kunnen nog niet veel zout aan. Hüttenkäse op het menu van je baby is dus een prima keuze.
Hüttenkäse ook wel cottage cheese of huttenkaas genoemd is frisse jonge kaas. Het doet een beetje denken aan kwark. Het is enorm rijk aan eiwitten en calcium en bevat weinig vet en zout. Door zijn zachte, neutrale smaak kunnen is het erg toegankelijk als beleg voor je baby. Het laat zich in combinatie met zowel hartige smaken als zoete smaken goed combineren.
Hüttenkäse wordt gemaakt van magere melk waaraan melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Door de melk te verwarmen komt het fermentatieproces op gang. Vervolgens wordt er stremsel toegevoegd. Dat zorgt ervoor dat er een rulle massa van de eiwitten wordt gevormd, de wrongel. Het vocht dat overblijft wordt wei genoemd.
De wrongel wordt in kleine stukje gesneden en gezeefd om de wei eruit te halen. Dan wordt de wrongel gewassen in koud water. Wat overblijft is pure wrongel. Deze wordt gemixt met yoghurt en zo heb je cottage cheese.