Een babyhapje maken met kersen kan zeker. Eigenlijk is al het fruit geschikt voor je baby. Je begint het beste wel met zachte, zoete smaken. Hierna kan je ook kersen aan je baby aanbieden.
Kersen behoren net als pruimen tot de steenvruchten. Hun smaak kan zowel zoet als zuur zijn. De zoete kersenrassen komen in verschillende kleuren voor. Van zwartpaars, mooi rood en geel tot oranje geel. Alle kersen groeien aan kersenbomen. In Nederland zijn er verschillende soorten kersenbomen. Er zijn ‘laagstam’ kersenbomen en ‘hoogstam’ kersenbomen. In Nederland wordt voor het kweken van kersen vooral de ‘laagstam’ veel gebruikt. Deze kunnen makkelijker door doeken beschermd worden tegen regen en vogels.
Kersen zijn heerlijke vitaminebommetjes. Ze zitten vol met vitamine A en C. Ook bevatten ook ze veel water. Kersen zijn zelfs de meest energierijke vruchten door hun hoge gehalte aan koolhydraten. Ze bevatten natuurlijk ook vezels, deze zijn goed voor een gezonde darmwerking. Tevens bevatten de kersen een goed gehalte aan mineralen, zoals kalium.
Kersen uit Nederland zijn vanaf juni t/m augustus te verkrijgen. Het zijn kwetsbare vruchten. Let er bij aankoop op dat de kersen er mooi gaaf en fris uitzien. En dat de steeltjes nog aan de kers zitten. Voor het verwerken in een babyhapje gebruik je mooie glanzende en stevige kersen zonder beschadigen.
Kersen weetje
Kersen kunnen niet goed tegen regen. Wanneer het erg hard regent kunnen deze zware druppels de kersen beschadigen. Ook kan deze regen ervoor zorgen dat de kersen open barsten. Doordat ze de regen opzuigen, zetten de kersen te veel uit.
Voor je kersen verwerkt in een babyhapje was je ze onder stromend water. Laat ze even uitlekken in een vergiet. Na het wassen verwijder je pas de steeltjes. Zo voorkom je dat de kersen zich volzuigen met water. Met een scherp mesje of een kersenontpitter ontpit je de kersen. Hierna kun je ze verwerken in een hapje voor je baby. Ontpit de kersen met beleid, het sap van de kersen maakt lastig te verwijderen vlekken.
Kersen kun je na aankoop het beste op een koele plek bewaren. In de koekast blijven de kersen 4-5 dagen goed. Leg ze in een ondiepe schaal zodat ze niet kneuzen onder het gewicht van de andere kersen.