Zoek
Sluit dit zoekvak.
mandarijn gezonde traktatie

Mandarijnen een gezonde traktatie

Mandarijnen zijn een heerlijk gezonde traktatie voor elk moment van de dag. Los uit het vuistje, omgetoverd als traktatie, verwerkt in een fruithapje of toetje. Of als beleg met Hüttenkäse op de boterham. Het is een gezonde vrucht en bevat veel vitamine C dit is goed voor de weerstand. Je kan er alle kanten mee op.

Wat is een mandarijn

Een mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel. De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom die oorspronkelijk uit China komt. In de tijd van de Romeinen is deze naar Italië gebracht. Mandarijnen stonden symbool voor luxe en voorspoed. Het klimaat in Nederland is niet geschikt voor de teelt van mandarijnen. Wij halen de mandarijnen daarom onder andere uit Spanje, Italië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Marokko.

Let er bij het kopen van mandarijnen op dat de schil mooi glanst en geen rimpels of schimmels heeft. Een rijpe mandarijn herken je aan de schil. Hoe losser de schil van de mandarijn hoe rijper hij is. Wanneer je mandarijnen op een koel plek bewaard zijn ze ongeveer 10 dagen houdbaar.

Soorten mandarijnen

Er worden drie types mandarijnen onderscheiden. De ‘echte’ mandarijnen, de satsuma’s en de tangerines. Citrusfruit laat zich makkelijk kruisen waardoor er nog regelmatig nieuwe kruising te koop zijn. Alle mandarijnachtigen zijn zoet en makkelijk te pellen. Je hebt rassen met en zonder pit.

Doordat ze zo lekker zoet zijn en makkelijk te pellen zijn ze enorm populair bij kinderen. Bekende soorten mandarijnen zijn: Clementine, Minneola, Satsuma, Orri, en Nadorcott.

Mandarijnen zijn rijp op het moment dat hun schil oranje is. De meeste mandarijnen worden geplukt als ze nog groen zijn. Onder invloed van koude temperaturen kleuren mandarijnen oranje.

Populaire fruitsoort

Mandarijnen zijn in Nederland een van meest populaire fruitsoorten. We eten gemiddeld 4 kilo mandarijnen per persoon. De Clementine is een van de populairste soorten. Deze bevat geen pitjes en heeft een fijne schil. Naast veel vitamine C bevat een mandarijn ook veel calcium. Dit is belangrijk voor gezonde botten en tanden. Ook bevat de mandarijn veel kalium, dit zorgt voor een gezonde bloeddruk en goede werking van de spieren. Verder bevatten mandarijnen veel vezels, dit is goed voor de stoelgang.

Mandarijnen trakteren

Trakteren op het kinderdagverblijf: Traktatie mandarijn katjes
Traktatie mandarijn katjes

Trakteren op mandarijnen is een gezonde en verantwoorde keuze. Een losse mandarijn trakteren ziet er misschien niet heel gezellig uit voor je kindje. Je kunt het trakteren van een mandarijn heel makkelijk leuker maken zonder dat je er veel tijd mee kwijt bent. We hebben leuke werktekeningen voor je gemaakt. Uitprinten, uitknippen en volg de gebruiksaanwijzing om je mandarijn in een coole traktatie te veranderen.

Maak lieve mandarijn katjes, stoere mandarijn indianen of Ninja mandarijnen. Zo smaakt die traktatie van mandarijn ineens nog lekkerder.

Lekkere recepten voor babyvoeding met Mandarijn

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie