Jazeker! Pompoen is een super voedzame groente en erg geschikt voor het maken van babyvoeding. Pompoenen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Pompoenen bevatten veel bètacaroteen dit is goed voor je ogen en je huid van je baby. Daarnaast zitten er in pompoen vitamine C, E, ijzer en calcium.
Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met pompoen >>
Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Hij heeft een stevige harde schil en binnenin zit hij vol met platte zaden. Pompoenen zijn er in verschillende maten en vormen. De kleine pompoenen hebben meer smaak. Bij de meeste pompoenen heeft het vruchtvlees geen uitgesproken smaak. Ze zijn daarom heel geschikt om te gebruiken in gerechten met veel kruiden.
Geroosterde pompoenzaden zijn een geweldige snack met een hoge energiewaarde voor volwassenen. Was de zaden om de draden te verwijderen en droog ze af. Verspreid ze vermengd met wat plantaardige olie op een bakplaat. Bak ze 10-15 minuten op 120 ºC, roer 2 of 3 keer om. Voeg na de baktijd eventueel wat zout toe en laat afkoelen voor je de zaden in een bewaarbakje doet.
Wanneer je een pompoen koopt om een groentehapje voor je baby van te maken let er bij het kopen op dat deze onbeschadigd is en geen zachte plekken heeft. Wanneer een pompoen beschadigd is, bederft hij snel.
Het oorspronkelijke pompoenen seizoen is van oktober tot en met december. Ze worden in Nederland geteeld. Zijn ze hier op, dan worden ze geïmporteerd.
Was de pompoen voor je hem gaat snijden. Hierna halveer je hem en verwijder je met een lepel de pitten en draden. Vervolgens snijd je de pompoen in schijven. Deze schijven kan je dan weer in blokjes snijden. Schillen is niet perse nodig. Deze wordt bij het koken of roosteren lekker zacht. Als je de schil er wel afwilt halen, dan gaat dat heel goed met een dun schiller wanneer je de pompoen in schijven hebt gesneden.
Op een koele plaats kan een ongesneden pompoen enkele maanden bewaard worden. Wanneer een pompoen aangesneden is, kan je hem verpakt in folie een week in de koelkast bewaren. In de vriezer kan je een geblancheerde pompoen tot 1 jaar bewaren.