Zoek
Sluit dit zoekvak.
prei in babyhapjes

Babyvoeding maken met prei

Wanneer je kleintje al flink geoefend heeft met verschillende soorten groenten en fruit kan prei ook aan de babyhapjes toegevoegd gaan worden. Prei is een pittig aromatische groente. Net als ui, bieslook en knoflook behoort prei tot de lookfamilie.

Het witte deel van de prei, de schacht, groeit onder de grond en ziet geen zonlicht. Het groene deel dat boven de grond groeit is wat taaier en heeft een minder sterke smaak en geur dan het witte deel. Je hebt zomer-, herfst- en winterprei. Een winterprei is steviger en dikker en kleurt grijsgroen tot blauwgroen. De zomer- en herfstprei hebben een lange en dunne schacht met geelgroen blad en fijne structuur.

Prei bevat net als andere groenten veel vezels en voedingsstoffen. Zo levert prei je baby veel kalium, calcium, caroteen en vitamine C.

Kopen van prei

Wanneer je drie koopt om te verwerken in een babyhapje, let er dan op dat deze bij aankoop een rechte schacht heeft met mooie grijze tot donkergroene bladeren. De schacht hoort stevig aan te voelen en mooi gaaf te zijn.

Bewaren van prei

Bewaar prei op een koele en droge plaats of in de koelkast. In de koelkast is prei 5 dagen te bewaren. Een ongewassen prei kan op een koele e vochtige plek 1 tot 3 maanden bewaard worden. Prei die je al gesneden hebt is nog een dagje houdbaar in de koelkast. Wil je gesneden prei langer bewaren, blancheer de prei dan een aantal minuten, dan kan je de prei 1 jaar in de vriezer bewaren. Voor gebruik hoef je deze niet te ontdooien.

Winterprei is langer houdbaar dan de zomer- en herfstprei.

Schoonmaken van prei

Maak de prei goed schoon wanner je deze gaat verwerken in een babyhapje. Snijd het voetje van de prei en eventueel het bovenste preigroen. Dit kan wat taai en bitterder worden wanneer de prei al wat ouder is. Het zand haal je uit de prei door het in de volle lengte doormidden te snijden. Spoel vervolgens beide helften onder stromend water schoon. Duw de bladeren wat uiteen zodat het zand goed weggespeeld kan worden. Laat hierna uitlekken in een vergiet.

Gebruik niet alleen het witte deel van de prei, in het groene blad zitten de meeste vitamines en mineralen.

Lekkere recepten voor babyvoeding met Prei

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie