Spinazie is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Het is een snelgroeiende eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar verkrijgbaar is. Bijna over de hele wereld groeit spinazie, behalve in subtropische gebieden. Spinazie kun je rauw eten in een salade, maar ook koken of wokken. Er komen verschillende soorten spinazie voor. Je kan ze onderscheiden is deze drie soorten;
Overzicht van alle recepten voor babyvoeding met spinazie >>
Spinazie zit bomvol met voedingsstoffen. Volop aan bezig zijn vitamine B1 en B11 (folaat), vitamine K, bètacaroteen en het mineraal kalium. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Een belangrijke vitamine voor het behouden van een goed zicht en een gezonde huid. Vitamine B1 (Thiamine) is belangrijk voor je energiestofwisseling en een goede werking van het zenuwstelsel en foklaat is van belang bij de aanmaak van cellen en weefsels.
Wanneer je spinazie koopt om babyvoeding te maken hoort deze mooi groen van kleur te zijn en frisse hele bladeren te hebben. Verse spinazie hoort koel en knapperig aan te voelen. Voor gebruik moet je spinazie even goed wassen om eventueel zand en stof te verwijderen.
Verse spinazie kun je het beste dezelfde dag eten. Je kan het eventueel twee dagen in de koelkast bewaren.
Na een onderzoek in 2014 zijn de adviezen omtrent nitraatrijke groente opgeheven. Dat houdt in dit geval in dat je spinazie opnieuw mag opwarmen. Zorg dat je verse gemaakt hapjes na de bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaard. Niet langer dan twee dagen. Invriezen mag ook.
Hier kun je nog wat meer lezen over de nitraatadviezen. Hier vind je ook een link naar het Voedingscentrum met nog meer info.