Babyvoeding maken met spruitjes kan heel goed. De smaak van spruitjes is een mild bittere koolsmaak. Hierdoor zijn ze niet zo geliefd bij veel kinderen. Door teeltwijzigingen is de smaak tegenwoordig wat milder. Een stamppot van spruitjes is een toegankelijke manier voor kleintjes om de smaak van spruiten te leren waarderen.
Spruitjes zijn de okselknoppen van de koolsoort spruitkool. Ze worden in de winter geteeld en kunnen tegen vrieskou. Een echte wintergroente dus.
Spruiten zijn heel gezond voor je baby. Ze zitten vol met vezels, mineralen en vitamines. Ze bevatten erg veel vitamine C, evenveel zelfs als rode paprika. In spruitjes vind je ook een grote hoeveelheid folaat (vitamine B11), vitamine B6 en K. De eerste twee zorgen bij je baby voor een goede energiestofwisseling en verschillende zenuw- en hersenfuncties. Vitamine K is belangrijk voor een normale stolling van het bloed. Verder vind je ook de mineralen fosfor en kalium in spuiten. Kalium helpt bij het reguleren van je bloeddruk. Fosfor geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden.
Wanneer je spruitjes koopt om te verwerken in een hapje voor je baby horen de spruiten hard, goed gesloten en mooi groen van kleur te zijn. Een paar gele blaadjes kunnen geen kwaad.
Spruitjeslucht, een typische lucht die in huis blijft hangen wanneer de spruitjes te lang gekookt worden. Koolsoorten zoals spruiten nemen zwavel op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het lang koken ontstaat door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen.
Een spruitje maak je schoon door een klein stukje van de onderkant te snijden. Hierna verwijder je een paar losse, beschadigde of lelijke blaadjes.
Je kan de spruitjes in de groentela bewaren. Dan zijn ze tot 5 dagen houdbaar. Ze kunnen ook ingevroren worden. Hiervoor blancheer je ze eerst ongeveer 3 minuten. Dan zijn ze in een goed afgesloten bakje of zakje tot 12 maanden houdbaar.
Reeds gekookte spruitjes zijn afgedekt inde koelkast nog 2 dagen houdbaar.