fbpx

Handige recepten voor kleintjes vanaf 4 maanden

Vind jouw recept
Laden...

Oefenhapjes geven aan je baby

Wanneer begin ik met het geven van oefenhapjes?

Iedere baby heeft zijn eigen tempo en is op een ander moment klaar voor de eerste hapjes vaste voeding. Hoe weet je of je kan beginnen met het geven van oefenhapjes aan je baby?

Er zijn verschillende signalen die er op kunnen duiden dat het zo ver is. Zoals deze:

  • Je baby is super geïnteresseerd in alles wat jij in je mond stopt.
  • Je baby probeert het eten van je vork ter stelen
  • Je baby maakt van hap bewegingen en smak geluiden
  • Je baby wil meer drinken dan voorheen
  • Je baby wordt ’s nachts weer wakker, terwijl je baby voorheen doorsliep
  • Je baby stopt dingen in de mond en zuigen op zijn vuistjes

Tegenwoordig wordt geadviseerd om na 4 maanden, maar zeker voor 6 maanden te beginnen met oefenhapjes geven aan je baby. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit het ontwikkelen van allergieën kan verkleinen en zelfs voorkomen. En eigenlijk mag bijna alle gezonde voeding gegeven worden die jij zelf ook eet. Fruit, groente, rijst, vis en vlees.

Maar begin altijd met één soort groente of fruit tegelijk, geef dat een paar dagen achter elkaar. Als je baby hier goed op reageert, dan kun je verder met een nieuwe soort. Alles wat je baby geproefd heeft en goed is gegaan kun je ook onderling gaan mengen.

Begin ik met groente of fruit?

Het maakt niet uit of je voor de oefenhapjes met groente of fruit start. Beide is goed. Er wordt wel eens gezegd dat je beter met groente kan beginnen omdat je kleintje anders went aan zoetigheid en het lastiger wordt om ze daarna aan groente te laten wennen. Maar borst- of flesvoeding is ook zoet, dus je kan ook andersom redeneren, dat de overgang naar vaste voeding geleidelijker gaat wanneer je met fruit begint.

Smikkeltips!

Mag mijn baby gewone melk?

Met het geven van gewone melk wacht je tot je kindje 12 maanden oud is. Tot die tijd is borstvoeding of flesvoeding beter. Gewone melk bevat minder ijzer en meer eiwitten dan borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding en flesvoeding zijn afgestemd op de behoefte van je baby.

Lees hier meer over waarom je baby nog geen koemelk mag.

Waarom stoom je sommige fruitsoorten?

Harde fruit soorten kun je voor het verwerken in een babyhapje even stomen in weinig water. Dit pureert makkelijker en ze verkleuren dan ook niet. Maar dit moet niet. Vroeger was dit een richtlijn. Het zou de darmpjes van de baby’s minder belasten wanneer je het fruit eerst kookt.

Voor zacht fruit geldt overigens hetzelfde. Het hoeft niet, maar kan wel. Doe waar je jezelf het prettigste bij voelt en wat je makkelijk vindt.