Voedselovergevoeligheid bij baby’s
Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel. Dit kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld noten of kippenei. Of een intolerantie voor bijvoorbeeld gluten of lactose.
Heeft mijn kind een allergie of intolerantie?
Wanneer je kind na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt zoals diarree, eczeem, spugen, verstopping of niet meer willen drinken en eten, kan dit duiden op een voedselovergevoeligheid. Bespreek deze vermoedens altijd met je huisarts en consultatiebureau. Het is altijd mogelijk dat de klachten een andere oorzaak hebben. Ga daarom niet zelf experimenteren met voeding.
Hoe kun je voedselovergevoeligheid voorkomen?
Als 1 van de ouders of een ander kind in het gezin een allergie of intolerantie heeft, heeft je kind een verhoogd risico. De kans dat je kleintje ook voedselovergevoeligheid ontwikkelt kun je verkleinen. Dit kun je doen door de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Je baby went via de moedermelk al aan allerlei soorten allergenen. Ook door tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes kun je de kans op voedselovergevoeligheid verkleinen. Lees hier alles over het vroeg introduceren van pinda en ei.