Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag | Hoe leer ik mijn baby eten met een lepel?

Hoe leer ik mijn baby eten met een lepel?

Tussen de 4 en 6 maanden ga je je baby laten wennen aan vaste voeding. Ook zal hij of zij voor het eerste leren eten van een lepel. Die eerste oefenhapjes zijn altijd een speciaal moment. Hoe gaat je baby reageren wanneer hij of zij nieuwe smaken en structuren voelt en proeft. Zorg dat je een camera bij de hand hebt. Dit kan namelijk wel eens voor leuke en grappige snoetjes zorgen.

Babylepel voor de eerste hapjes

Wanneer je baby aan de eerste oefenhapjes toe is leert hij niet alleen nieuwe smaken en structuren kennen, maar ook de lepel is nieuw voor hem. Wat voor ons zo makkelijk en automatisch gaat is voor je baby een nieuw leerproces. Met het eten van oefenhapjes gaat je baby leren actief van een lepeltje te happen. Hoe kun jij je baby hiermee het beste helpen?

Welke lepel gebruik je voor je baby?

Het begint met de keuze voor de juiste lepel. Kies voor de eerste oefenhapjes een lepel gemaakt van siliconen of plastic. Deze voelt voor je baby zacht en warmer aan dan een metalen lepel. Een metalen lepel is hard en koud. Ook de vorm van de lepel is belangrijk. Van een smalle ondiepe lepel kan je baby makkelijker zijn eerste fruit- of groentehapje afhappen.

Starten met het eten van een lepel

Laat je baby onder jouw toezicht kennis maken met het lepeltje waarvan hij gaat eten. Geef je baby de lepel en laat hem er even mee spelen, onderzoeken, vasthouden en op sabbelen. Dit zal helpen wanneer jij de eerste oefenhapje gaat aanbieden. De eerste hapjes zullen met een sabbelbeweging van de lepel gehaald worden. Na een paar weken zal je baby geleerd hebben hoe zij of hij van een lepel hapt. Tot die tijd kan je baby wel eens reageren met het kokhalsreflex.

3 handige tips:

  • Zorg dat je baby het lepeltje ziet aan komen. Zodat je baby de tijd heeft zijn of haar mond te openen
  • Gebruik een geschikt babylepeltje
  • Leg in het begin het lepeltje tegen de lippen van je baby. Dan kan hij zelf aangeven om de mond open te doen en hoe ver

Wat als je baby de lepel weigert?

Wanneer je baby de lippen stijf op elkaar houdt en het hoofd wegdraait, is het waarschijnlijk nog niet toe aan de eerste hapjes. Dring niet aan, maar probeer het een paar dagen later nog eens. Mocht je twijfelen of het gevoel hebben dat er met jouw kleintje wat anders aan de hand is, neem dan contact op met je consultatiebureau.

Kijk als je op zoek bent naar geschikte siliconen lepeltjes of kinderservies in de shop van Smikkels.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie