Babyvoeding maken

Kokhalzen en spugen van baby

Mijn baby maakt kokhalsgeluiden en spuugt het hapje uit

Baby’s worden geboren met verschillende reflexen. Een daarvan is het zogenoemde wurgreflex of kokhalsreflex. Dat zorgt ervoor dat er geen voedsel in de longen kan komen. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een lepeltje in de mond van je baby stopt er een automatische reflex komt om dit naar buiten te werken. Je baby zal dan kokhalzen en het hapje uitspugen.

Je baby moet leren actief van het lepeltje af te happen. Daarom ga je oefenen met het eten van hapjes. De zogenaamde oefenhapjes. Leg in het begin het lepeltje tegen de lippen van je baby. Dan kan hij zelf aangeven om de mond open te doen en hoe ver. Zo zullen de eerste hapjes met een sabbelbeweging van de lepel gehaald worden. Het duurt een paar weken voordat een baby heeft geleerd hoe het een hapje eet van de lepel. Dit is namelijk met de lippen gesloten om het hapje, om het vervolgens met de bovenlip van de lepel te halen. En het daarna door te slikken.

Het kokhalsreflex wordt steeds minder naarmate je kleintje de techniek om van de lepel af te happen en te kauwen, wat de volgende fase is, beter beheerst. Normaal gezien gaat deze ontwikkeling vanzelf en heeft iedere baby zo zijn eigen tempo. Mocht je twijfelen of het gevoel hebben dat er met jouw kleintje wat anders aan de hand is, neem dan contact op met je consultatiebureau.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>