Zoek
Sluit dit zoekvak.
Nieuwe IVF-methode niet beter en duurder dan de klassieke aanpak

Nieuwe IVF-methode niet beter en duurder dan de klassieke aanpak

Ben je een jonge moeder en wil je graag zwanger worden met behulp van IVF? Dan is het belangrijk om te weten dat een nieuwe methode, time-lapse monitoring genaamd, niet leidt tot meer of eerdere zwangerschappen. Uit onderzoek van Amsterdam UMC blijkt dat deze methode, die al door veel IVF-laboratoria wordt toegepast, duurder is dan de klassieke aanpak en de klinische resultaten niet verbetert. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Wat is time-lapse monitoring?

Bij een IVF-behandeling worden vaak meerdere embryo’s geproduceerd. Het laboratorium maakt dan een keuze welk embryo in de baarmoeder wordt geplaatst. Het is hierbij van belang om het celdelingspatroon van de embryo’s in de eerste drie tot vijf dagen van de ontwikkeling te beoordelen. Voorheen moesten de embryo’s dagelijks uit de broedstoof worden gehaald om ze onder de microscoop te bekijken. Met de nieuwe methode, time-lapse monitoring, hoeven de embryo’s niet meer uit de stabiele kweekomgeving te worden gehaald en kan de ontwikkeling van elk embryo veel nauwkeuriger worden gevolgd. Er wordt van elk embryo een video gemaakt en de computer berekent met behulp van een algoritme welk embryo het meest optimale groeipatroon laat zien.

Waarom wordt time-lapse monitoring gebruikt?

Meer en meer IVF-centra gebruiken voor de beoordeling en selectie van embryo’s time-lapse monitoring. Daarbij krijgen stellen met een kinderwens vaak de belofte dat time-lapse monitoring de kans op zwangerschap zou verhogen. Ondanks veelvuldig gebruik van deze relatief dure methode ontbraken tot nu toe grote, klinische onderzoeken die de toegevoegde waarde van time-lapse monitoring bij IVF-behandelingen evalueren.

Grootste studie over time-lapse monitoring

Voor dit onderzoek zijn in de periode 2017-2021 de IVF-resultaten van 1731 patiënten in 15 Nederlandse fertiliteitsklinieken vergeleken. Het is daarmee de grootste gerandomiseerde studie wereldwijd die het effect van time-lapse monitoring op de zwangerschapskans heeft onderzocht. Het resultaat van IVF-behandelingen met time-lapse monitoring werd vergeleken met de klassieke aanpak waarvoor embryo’s voor de beoordeling regelmatig uit de broedstof worden gehaald.

Geen toename van de zwangerschapskans

Uit het onderzoek blijkt dat time-lapse monitoring niet leidt tot een toename van de kans op zwangerschap binnen één jaar. Patiënten werden ook niet sneller zwanger door het gebruik van deze methode. Ook na de eerste embryoplaatsing verschilde de kans op zwangerschap tussen de drie studiegroepen niet. Dit betekent dat zowel de stabiele kweekomstandigheden in een time-lapse broedstoof als ook de nieuwe embryoselectiecriteria geen invloed hadden op de kans op zwangerschap.

Hoewel time-lapse monitoring dus geen directe invloed lijkt te hebben op de zwangerschapskans, kan deze techniek wel bijdragen aan een betere selectie van de beste embryo’s. Hierdoor kunnen minder embryo’s worden teruggeplaatst, wat het risico op meerlingzwangerschappen verkleint. Bovendien kan het gebruik van time-lapse monitoring bijdragen aan meer kennis over embryonale ontwikkeling, wat weer kan leiden tot verbeterde behandelmethoden in de toekomst.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie