Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interessant | Slapen op dierenhuid vermindert kans op astma bij baby

Baby’s die slapen op dierenhuid hebben minder kans om op latere leeftijd astma te ontwikkelen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Kinderen die in de eerste drie maanden van hun leven op dierenhuid slapen hebben op 6-jarige leeftijd 79 procent minder kans op astma. De microben in bijvoorbeeld schapenvacht of dekens van paardenhaar bieden waarschijnlijk bescherming tegen deze longziekte.
Dit is door Duitse onderzoekers bekend gemaakt tijdens het congres van de European Respiratory Society.

Onderzoek baby’s

De wetenschappers verzamelden vanaf 1998 informatie over de gezondheid van 2.441 baby’s. Iets meer dan de helft van de kinderen sliep destijds op verzoek van de wetenschappers enkele maanden op een dierenvacht. Deze kinderen bleken op latere leeftijd gemiddeld genomen minder vaak astma en aanverwante aandoeningen te ontwikkelen.

Zelfs op 10-jarige leeftijd was het effect nog meetbaar. De kinderen die als baby op dierenhuiden hadden geslapen, hadden in deze fase van hun leven nog steeds 41 procent minder kans op astma dan leeftijdsgenoten die nooit op een vacht hadden geslapen.

Reservoir

Volgens hoofdonderzoekster Christina Tischer zijn de uitkomsten van het onderzoek goed verklaarbaar. “Eerdere studies hebben al aangetoond dat microben in agrarische omgevingen opgroeiende kinderen kunnen beschermen tegen astma”, verklaart ze. Blootstelling aan specifieke bacteriën zou ervoor zorgen dat de luchtwegen van kinderen minder gevoelig worden en minder snel allergische reacties vertonen. “Een dierenhuid zou wel eens een reservoir kunnen zijn van dit soort microben”, aldus Tischer.

Bron: Nu.nl

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie