Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag | Hoeveel bijvoeding geef je jouw baby?

fruithapjes groentehapjes baby - Hoeveel bijvoeding geef je jouw baby

Beginnen met oefenhapjes voor je baby

Als jouw baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, mag je beginnen met bijvoeding, oftewel oefenhapjes. Het is erg leuk om je baby zijn of haar eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven, maar hoeveel bijvoeding heeft jouw baby eigenlijk nodig? Deze vraag wordt regelmatig gesteld, net als de vraag waarom er geen hoeveelheden bij de recepten staan.

Geen hoeveelheden bij de recepten

Het niet vermelden van hoeveelheden en portiegroottes is een bewuste keuze, omdat elke baby anders is en niet elke baby evenveel eet. Het ontdekken van vaste voeding is een proces waarbij je baby verschillende smaken en structuren ontdekt. Een hapje broccoli kan de ene week bijvoorbeeld bestaan uit twee aardappeltjes en één klein stronkje broccoli, terwijl het de volgende keer uit één aardappel en twee stronkjes broccoli kan bestaan. Dit maakt niet uit, want het zijn oefenhapjes waarbij je baby lekker kan proeven van verschillende smaken.

Invriezen van hapjes

Je kan gerust een grote hoeveelheid hapjes maken en deze in kleine porties invriezen. Gebruik bijvoorbeeld diepvriesbakjes van 200 gram die je nu voor de helft vult of met één of twee eetlepels en voeg meer toe naarmate je baby meer eet. Je baby geeft vanzelf aan wanneer hij of zij genoeg heeft gehad. Een mooie verhouding is 2/3 groente en 1/3 aardappel. Het komt niet zo precies, dus je kan op gevoel koken zoals je dat voor jezelf doet. Hier kun je meer lezen over het invriezen van babyvoeding >

Elke baby is anders

Elke baby is op een ander moment toe aan zijn of haar eerste hapjes vaste voeding. Het is daarom belangrijk om geen portiegrootte bij de recepten te vermelden, omdat dit als richtlijn gezien kan worden. Sommige baby’s van 8 maanden eten bijvoorbeeld zo 200 gram op, terwijl anderen veel minder of juist meer eten. Als je onzeker bent of je baby te weinig of te veel eet, bespreek dit dan op het consultatiebureau. Iedere baby is anders en heeft dus niet dezelfde behoeften als zijn of haar leeftijdsgenootjes.

Kijk naar je kindje! Jij kent je eigen kind als geen ander. Je baby geeft zelf aan wanneer hij of zij genoeg heeft gehad, bijvoorbeeld door het hoofd weg te draaien of het bordje weg te duwen. Kijk hoe je baby reageert en herken de signalen.

Introduceren van vlees of vis

Wanneer begin je met het introduceren van vlees of vis? Dit ligt eraan wanneer je bent begonnen met bijvoeding. Als je een maandje of twee bezig bent en het gaat goed, kan je langzaam mager vlees introduceren. Als je baby erge krampjes krijgt, is het wellicht nog te vroeg en te belastend voor de darmen. Het is sowieso geen must, omdat ze het nog niet nodig hebben voor de voedingsstoffen bij 6 maanden. Pas wanneer je begint met het introduceren van vast voedsel aan je baby, is het belangrijk om goed op te letten hoe je baby reageert op verschillende soorten voeding. Als je besluit om vlees of vis te introduceren, is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden en het geleidelijk aan op te bouwen.

Aanbevelingen

Het is in ieder geval aan te raden om te wachten tot je baby 6 maanden oud is voordat je begint met het introduceren van vast voedsel en altijd de ontwikkeling en reactie van je baby goed in de gaten te houden.

Deel, bewaar of stuur door

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie