fruithapjes groentehapjes baby

Hoeveel bijvoeding geef je jouw baby?

Beginnen met oefenhapjes

Het is zover! Jouw baby is nu tussen de 4 en 6 maanden en je mag beginnen met bijvoeding oftewel oefenhapjes. En wat is het leuk om dat eerste zelfgemaakte fruit- of groentehapje te geven. Hoe je weet of je baby toe is aan oefenhapjes lees je hier.

Maar hoeveel bijvoeding heeft mijn baby nodig? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Net als; Waarom staan er geen hoeveelheden bij de recepten?

Het niet vermelden van hoeveelheden en portiegrootte is een bewuste keuze geweest. En daar zijn verschillende reden voor.

– Babyvoeding is ontdekken van smaken en structuren
– Niet elke baby eet evenveel
– Je kindje geeft zelf aan wanneer het genoeg heeft gehad

Ontdekken van vaste voeding

Je kleintje is op dit moment echt nog vaste voeding aan het ontdekken. Een hapje van broccoli kan de ene week bestaan uit 2 aardappeltjes en 1 klein stronkje broccoli, de volgende keer uit 1 aardappel en 2 stronkjes broccoli. Dat maakt echt niet uit. Het zijn echte oefenhapjes. Lekker proeven van verschillende smaken. Maak gerust een grote hoeveelheid hapjes en vries dit in kleine porties in. Je kan bijvoorbeeld (diepvries)bakjes van 200 gram gebruiken die je nu voor de helft vult of met 1 of 2 eetlepels en naar mate je kindje meer eet, verhoogt met een eetlepel of helemaal vult. Je kindje geeft heel goed zelf aan wanneer het genoeg heeft gehad.

Een mooie verhouding is 2/3 groente en 1/3 aardappel. Ik doe dat altijd op gevoel, net als koken voor jezelf, het komt niet zo precies. Wat extra aardappel kan een nieuwe of minder populaire smaak groente ook milder maken, waardoor je het geleidelijk kan introduceren, steeds wat minder aardappel mengen met de groente.

Elke baby is op een ander moment toe aan zijn eerste hapjes vaste voeding. Jullie kindje van 4 maanden is misschien al toe aan bijvoeding. Een andere baby eet zijn eerste vaste hapje met 6 maanden. Dit is een van de belangrijkste redenen om geen portiegrootte bij de recepten te vermelden. Het gevaar bestaat dan dat dit wordt gezien als richtlijn. En dat is het absoluut niet. Sommige baby’s van 8 maanden eten zo 200 gram op. Andere veel minder en sommige misschien wel meer.

Als je onzeker bent of je kindje te weinig of te veel eet bespreek dit dan op het consultatiebureau. Iedere baby is, net als ieder mens, anders en heeft dus niet perse dezelfde behoeften als zijn of haar leeftijdsgenootjes.

Elke baby is anders

Dan het punt dat ik echt belangrijk vind. Kijk naar je kindje! Jij kent je eigen kind als geen ander. Je kindje geeft heel goed zelf aan wanneer het genoeg heeft gehad, hoofd wegdraaien, bordje wegduwen. Kijk hoe er gereageerd wordt, jij herkent echt de signalen.

En wanneer begin je met het introduceren van vlees of vis? Dat ligt er ook aan wanneer je begonnen bent met bijvoeding. Ik denk dat als je een maandje of 2 bezig bent en het gaat goed. Dat je langzaamaan mager vlees kan introduceren. Als je kindje erge krampjes krijgt, is het wellicht nog te vroeg en te belastend voor de darmen.
Het is sowieso geen moeten, ze hebben het echt nog niet nodig voor de voedingsstoffen bij 6 maanden. Pas wanneer een maaltijd de fles gaat vervangen, wordt het ook een echte maaltijd. Tot dan is het oefenen en ontdekken.

Succes! En vertrouw vooral op je eigen gevoel. Mama’s (en natuurlijk ook papa’s) weten heel goed waar hun kindje aan toe is.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>