fbpx

Handige recepten voor kleintjes vanaf 4 maanden

Vind jouw recept
Laden...

Je kleintje is op dit moment echt nog vaste voeding aan het ontdekken. Een hapje van broccoli kan de ene week bestaan uit 2 aardappeltjes en 1 klein stronkje broccoli, de volgende keer uit 1 aardappel en 2 stronkjes broccoli. Dat maakt echt niet uit. Het zijn echte oefenhapjes. Lekker proeven van verschillende smaken. Maak gerust een grote hoeveelheid hapjes en vries dit in kleine porties in. Je kan bijvoorbeeld (diepvries)bakjes van 200 gram gebruiken die je nu voor de helft vult of met 1 of 2 eetlepels en naar mate je kindje meer eet, verhoogt met een eetlepel of helemaal vult. Je kindje geeft heel goed zelf aan wanneer het genoeg heeft gehad.

Een mooie verhouding is 2/3 groente en 1/3 aardappel. Ik doe dat altijd op gevoel, net als koken voor jezelf, het komt niet zo precies. Wat extra aardappel kan een nieuwe of minder populaire smaak groente ook milder maken, waardoor je het geleidelijk kan introduceren, steeds wat minder aardappel mengen met de groente.

Elke baby is op een ander moment toe aan zijn eerste hapjes vaste voeding. Jullie kindje van 4 maanden is misschien al toe aan bijvoeding. Een andere baby eet zijn eerste vaste hapje met 6 maanden. Dit is een van de belangrijkste redenen om geen portiegrootte bij de recepten te vermelden. Het gevaar bestaat dan dat dit wordt gezien als richtlijn. En dat is het absoluut niet. Sommige baby’s van 8 maanden eten zo 200 gram op. Andere veel minder en sommige misschien wel meer.

Als je onzeker bent of je kindje te weinig of te veel eet bespreek dit dan op het consultatiebureau. Iedere baby is, net als ieder mens, anders en heeft dus niet perse dezelfde behoeften als zijn of haar leeftijdsgenootjes.

Dan het punt dat ik echt belangrijk vind. Kijk naar je kindje! Jij kent je eigen kind als geen ander. Je kindje geeft heel goed zelf aan wanneer het genoeg heeft gehad, hoofd wegdraaien, bordje wegduwen. Kijk hoe er gereageerd wordt, jij herkent echt de signalen.

Geschikte hapjes om mee te starten

Bananen hapje

Even prakken en klaar!

Bloemkool hapje

Met een scheutje vloeibare margarine

Avocado peer hapje

super lekker!

Pastinaak hapje

Ouderwets lekker!

Bonen hapje

Heerlijk simpel

Pompoen puree

Ooo.. wat lekker!

Bloemkool puree

Hollands potje!

Peren hapje

Zacht van smaak