fbpx

Handige recepten voor kleintjes vanaf 4 maanden

Vind jouw recept
Laden...

Standpunt Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) voor ouders

De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert vanaf de leeftijd van 4 maanden te starten met het geven van bijvoeding en dit in de maanden daarna uit te breiden. Er is geen reden om voedsel waarvan bekend is dat die vaker een voedselallergie geven, zoals pinda, niet te geven. Onderzoek laat juist zien dat kinderen die als baby producten met pinda eten minder kans hebben op het krijgen van een allergie voor pinda.

Voor alle soorten voeding is daarom introductie tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden aan te bevelen, ook als in de familie ernstige allergieën voorkomen. Heeft uw kind ernstig eczeem of is uw kind bekend met een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal één keer per week te geven. Overleg dan wel met de behandelend arts hoe bij uw kind voeding op een veilige wijze geïntroduceerd kan worden. Er is namelijk een kans dat uw kind een allergische reactie krijgt op het eerste hapje van een nieuw product zoals kippenei of pinda.

In elk geval is het advies om nieuwe producten in kleine hoeveelheden te starten. Zie het introductieschema voor pindakaas en kippenei.

Lees hier het complete standpunt van vroege introductie hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde.

Bronnen:
Voedingscentrum
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)