Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag | Vroeg pinda en ei introduceren

fruithapjes groentehapjes baby - Hoeveel bijvoeding geef je jouw baby

Waarom moet je ei en pinda vroeg introduceren?

Door vroeg pinda en ei te introduceren, kunnen veel allergieën worden voorkomen. Een voedselallergie kan ontstaan als voedsel via een beschadigde huid, zoals eczeem, in het lichaam komt. De huid is niet de juiste plaats om voor het eerst met voedsel in aanraking te komen. Wanneer eiwitten uit ei en pinda via de huid binnen komen, denkt het lichaam dat dit een allergeen is. Voedsel hoort via het het maag-darmkanaal binnen te komen. Dan kan het lichaam voedsel, zoals pinda en ei, herkennen als veilig.

Dus hoe vroeger je pinda en ei introduceert aan je baby, hoe beter. Het lichaam zal dan niet meer allergisch reageren op de eiwitten in pinda en ei. Ook niet wanneer het later via de huid in aanraking komt.

Het is voor elke baby goed om vroeg te starten met pinda en ei. Maar voor baby’s met eczeem is het extra belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten.

Wanneer geef je voor het eerst ei en pinda aan je baby?

Er zijn twee mogelijkheden.

Baby’s met eczeem:
Je baby heeft matige tot ernstige eczeem geef dan pinda en ei vóór hij of zij 6 maanden oud is. Hoe eerder je pinda en ei introduceert, hoe kleiner de kans op een allergie hiervoor. In deze situatie overleg je met je arts of diëtist. Deze zal je adviseren welke methode voor jouw kind de beste route is. Thuis introduceren via het 6-stappen schema of introductie in het ziekenhuis op een ei- of pindapolie. Meestal kun je het introductieschema gewoon thuis toepassen.

6 stappen introductieschema ei
6 stappen introductieschema pinda

Baby’s met licht eczeem en baby’s zonder eczeem:
Geef je baby pinda en ei vóór hij of zij 8 maanden oud is. Zodra je baby gewend is aan de eerste oefenhapjes groente en fruit, kun je ei en pindakaas aan de hapjes gaan toevoegen. Dat kun je doen via dit 3 stappen schema, maar dit moet niet.

Op welk moment geef hapjes met ei of pinda?

  • Start met de introductie op een doordeweekse dag in de ochtend. Mocht er toch een reactie optreden, dan is het makkelijker om nog met je (huis)arts te overleggen.
  • Start met de introductie als je baby niet ziek is. Dus geen last heeft van verkoudheid, hoesten, diarree en dergelijke.
  • Start niet wanneer je kleintje net een vaccinatie heeft gehad.
  • Start zodra je baby gewend is aan de eerste oefenhapjes.

Hoe introduceer je pinda en ei?

Je kan ei en pindakaas gewoon mengen door een groente- of fruithapje. Gebruik een hardgekookt ei of gaar gebakken roerei. Voor pindakaas gebruik je het beste 100% pindakaas zonder stukjes. Hier vind je een recept om zelf pindakaas te maken. Wanneer je baby brood eet, kan je ei of pindakaas ook op brood gaan aanbieden.

Voor baby’s met eczeem zijn deze schema’s ontwikkeld:
6 stappen introductieschema ei
6 stappen introductieschema pinda
Voor baby’s zonder of met lichte eczeem kan je, maar hoeft dus niet, dit schema gebruiken:
3 stappen schema introductie pinda en ei

Hoe lang blijf je ei en pinda aanbieden?

Als het introduceren goed is gegaan. Blijf je wekelijks pinda en ei introduceren tot je baby minimaal 1 jaar oud is. Je mag dit in een keer geven of verdeeld over de week. Geef minimaal 3 theelepels pindakaas en een half ei.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie