De watermeloen behoort tot de van familie van de komkommer. En eigenlijk is het geen fruit maar een groente. Watermeloenen hebben een zoete smaak die doet denken aan limonade. Je kan je voorstellen waarom de watermeloen in de smaak valt bij kinderen.
De watermeloen doet ook zijn naam eer aan. Hij bestaat namelijk voor maar liefst 95% uit water. En dat is niet het enige. Deze groen gestreepte vrucht met roze tot rood vruchtvlees bevat ook veel ijzer, vitamine C en lycopeen. Het verschil van een watermeloen met andere meloen zijn de pitten. Bij een watermeloen zitten de pitten niet in het midden bij elkaar, maar verspreid in het vruchtvlees. Er bestaan overigens ook pitloze rassen. En er bestaan ook rassen met geel, wit, oranje en roze vruchtvlees.
De pitten van de watermeloen zijn ook super gezond. Ze zijn onder andere rijk aan magnesium, foliumzuur, ijzer en vitamine B. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika zijn geroosterde watermeloenpitten zelfs een populaire snack.
Een schijfje watermeloen uit de koelkast is een geweldige traktatie bij warm weer. Een hele goede dorstlesser. Het dorstlessende vermogen van een watermeloen is het grootst wanneer je hem gekoeld eet.
Let bij het kopen van een watermeloen erop dat deze stevig aanvoelt. Zachte en beurse plekken horen niet thuis op een verse watermeloen. Een rijpe meloen klinkt hol wanneer je erop klopt en voelt zwaar aan. Dan bevat hij nog veel water.
Een watermeloen bewaar je het beste in de koelkast. Dan blijft hij een paar dagen goed. Een gekoelde watermeloen is ontzettend dorstlessend. Snijd de watermeloen in stukken en verpak ze in huishoudfolie. Zo kun je ze tot een 1 week bewaren.
Een watermeloen kan je op verschillende manieren eten. De meest klassieke manier om een watermeloen te eten is hem door midden snijden en vervolgens in schijven. Je kan de watermeloen ook in blokjes, driehoekjes, balletjes, plakjes of rechthoekjes, zoals je kan zien in het bovenstaande filmpje.