Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jeroen Bosch Ziekenhuis legt baby op de buik bij overplaatsing

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gestimuleerd dat een pasgeborene veel bij een van de ouders op de borst/buik ligt; voor direct huid-op-huidcontact. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat dit huid-op-huidcontact veel positieve effecten heeft.

Het vervoer van een te vroeg geboren en/of zieke baby naar bijvoorbeeld een andere afdeling gebeurde tot voor kort echter nog in een couveuse. Nu gaat het Jeroen Bosch Ziekenhuis ook dit vervoer bij voorkeur op de buik van een van de ouders doen. Een werkwijze die uniek is in de regio.

Werkwijze in Zweden

Trudy de Jonge, neonatologie verpleegkundige van de couveuseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, bezocht een congres in de Verenigde Staten, over gezinsgerichte en ontwikkelingsgerichte zorg bij premature en zieke pasgeborenen. Daar hoorde zij over een werkwijze in Zweden. Daar wordt in verschillende ziekenhuizen al 24 uur per dag ‘gebuideld’; de pasgeboren baby wordt de gehele dag bij de vader of de moeder op de buik gelegd, zodat er huid-op-huid contact is. Ook bij te vroeg en/of zieke pasgeborenen wordt dit zoveel mogelijk gedaan. Ook in het JBZ wordt dit ‘buidelen’ aangemoedigd.

Nieuw is dat men in Zweden het huid-op-huidcontact tussen baby en ouder niet onderbreekt wanneer de baby vervoerd moet worden. Als een te vroeg geboren en/of zieke baby direct na de geboorte vervoerd wordt naar de couveuse- of zuigelingenafdeling, doet men dit niet meer in de couveuse. De baby wordt eerst op de verloskamer bij de moeder stabiel gemaakt en als dat nodig is aangesloten op eventuele apparatuur. De baby wordt bij de partner op de borst gelegd en met alle apparatuur eromheen alvast naar de afdeling vervoerd. De moeder wordt hier daarna ook naar toe gebracht.

Trudy vertelt: “Ik vond dit zo’n positieve werkwijze dat ik dit met de neonatologen hier in het JBZ heb besproken. We gaan nu per 1 april het vervoeren naar de couveuseafdeling ook op deze manier regelen. Voorlopig wordt de nieuwe werkwijze aangeboden aan ouders van pasgeborenen die geen ademhalingsondersteuning nodig hebben. We stimuleren dat de baby dan op de buik van de partner naar de betreffende afdeling vervoerd wordt. Na een half jaar wordt er geëvalueerd en gaan we kijken we nog meer kunnen doen om het eerste contact met ouders direct na de geboorte te optimaliseren.”

Belang huid-op-huidcontact

Bij huid-op-huid contact wordt de baby – met alleen een luier aan – op de blote borst/buik van een van de ouders neergelegd. Om warm te blijven worden ouder en baby goed toegedekt. Huid-op-huidcontact kort na de geboorte is heel belangrijk voor de ouder-kindbinding. Het vormt de basis voor een gezonde emotionele, sociale, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby. Het geeft de baby ook de tijd om bij te komen van de geboorte; ongestoord, in alle rust, bloot tegen moeders/vaders huid, afgedroogd en warm toegedekt. Baby’s die veel gebuideld worden hebben vaker een normale en stabiele bloeddruk, hartslag en ademhaling, houden zichzelf beter op temperatuur en hebben een constantere bloedsuikerspiegel.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie