Zoek
Sluit dit zoekvak.
Van eerste hapjes naar zelfstandig eten: waarom baby's met hun handjes eten

Van de eerste hapjes naar zelfstandig eten

Waarom baby’s met hun handjes eten

Nadat je jouw baby geïntroduceerd hebt met de eerste voorzichtige hapjes vaste voeding met een lepel, zal hij steeds vaker naar het bakje met eten grijpen. De tijd komt dat hij klaar is om zelf de controle te nemen over zijn eten. Je kindje wil ontdekken hoe het zelf kan eten.

Je baby zal in het begin ervoor kiezen om met zijn handjes te eten. Dit kan een enorme bende geven, maar het is een cruciaal onderdeel in de ontwikkeling van je kindje. Waarom eten baby’s liever met hun handen dan met bestek en waarom is dit belangrijk voor hun groei en ontwikkeling?

Verkennen en ontdekken

Je baby verkent de wereld om zich heen doormiddel van zijn of haar zintuigen. Dat geldt ook voor eten. Wanneer ze met hun handjes voedsel pakken, ontdekken ze verschillende texturen, temperaturen en sensaties. Dit helpt niet alleen voor de fijne motoriek, maar ook om de wereld om hen heen beter te begrijpen.

Motorische vaardigheden ontwikkelen

Door hun handjes te gebruiken om eten vast te houden en naar de mond te brengen, wordt de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie en fijne motoriek van je baby bevorderd. Dit zijn belangrijke vaardigheden die later nodig zijn bij activiteiten zoals schrijven, tekenen en zelfs sporten. Dus, hoewel het er misschien uitziet alsof ze aan het knoeien zijn, zijn ze eigenlijk bezig met het versterken van hun spieren en verfijnen van hun bewegingen.

Sensorische beleving

Eten aanraken, voelen en ermee spelen is een belangrijk onderdeel van de sensorische beleving van een baby. Het stelt ze instaat om de textuur, geur en smaak van verschillende voedingsmiddelen te ontdekken. Deze zintuigelijke ervaringen zijn niet alleen leuk, maar ook essentieel voor de ontwikkeling van de smaakvoorkeuren van je baby en het stimuleren van een gezonde eetlust.

Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Door zijn eigen voedsel te pakken en te eten, krijg je baby een gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen. Dit helpt ze om zich beter over zichzelf te voelen en om te leren hoe ze op een goede manier met eten kunnen omgaan. Het moedigt ook de eetlust aan, omdat ze controle hebben over wat en hoeveel ze eten.

Sociale interactie

Het eten met de handen biedt niet alleen voordelen voor de mentale en lichamelijke ontwikkeling van je baby, het is ook een hele gezellige en leuke tijd voor het hele gezin. Tijdens het eten kun je als ouders samen met je baby genieten van het eten, dit creëert een gevoel van samenhorigheid en plezier. Genieten van elkaars gezelschap, samen lachen, praten en je baby zien genieten van zijn eten kan een waardevolle en hartverwarmende ervaring zijn voor je gezin.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie