Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zwangerschapscomplicaties na stoppen met de pil: Onderzoek toont verband aan

Zwangerschapscomplicaties na stoppen met de pil: Onderzoek toont verband aan

Zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte na stoppen met de pil

De onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de pil zwanger werden, vaker te maken kregen met zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Bij vijftien procent van de onderzochte zwangerschappen was er sprake van pilgebruik in de drie maanden voorafgaand aan de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor in vergelijking met vrouwen die de pil niet hadden gebruikt in deze periode. Hoewel de complicaties relatief zeldzaam waren, met een risico van ongeveer drie procent voor zwangerschapsvergiftiging en zes procent voor vroeggeboorte, wijst het onderzoek op een mogelijk verband tussen het stoppen met de pil en het optreden van deze complicaties tijdens de zwangerschap.

Rol van het type pil bij complicaties

Uit de studie bleek dat het type pil ook invloed had op het optreden van zwangerschapscomplicaties. De eerste en tweede generatie pillen werden in verband gebracht met een hoger risico op zwangerschapsvergiftiging, terwijl bij de derde generatie pillen vaker sprake was van vroeggeboortes. Er waren echter onvoldoende gegevens over het gebruik van de vierde generatie pil om betrouwbare conclusies te trekken. Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van de afdeling Health Evidence legt uit: “De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron, wat mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen verschilt tussen verschillende varianten van de pil, maar hiervoor is nader onderzoek nodig.”

Overwegen van alternatieve anticonceptiemethoden

Gynaecoloog Marc Spaanderman, medeauteur van het artikel, benadrukt dat hoewel het onderzoek nog geen definitieve conclusies kan trekken over de oorzaak van de zwangerschapscomplicaties, vrouwen die stoppen met de pil en snel zwanger willen worden, kunnen overwegen om alternatieve anticonceptiemethoden te gebruiken in de drie maanden na het stoppen met de pil. Hij erkent echter dat dit ook nadelen kan hebben, zoals ongewenste zwangerschap en meer menstruatieklachten. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke beslissing die vrouwen moeten maken in overleg met hun partner en eventueel een zorgverlener.

Conclusie:

Het onderzoek van het Radboudumc toont een mogelijk verband aan tussen het stoppen met de pil en het optreden van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte bijvrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de pil zwanger worden. Hoewel de complicaties relatief zeldzaam zijn, wijst het onderzoek op een potentieel risico en benadrukt het belang van verder onderzoek om het verband tussen het stoppen met de pil en zwangerschapscomplicaties beter te begrijpen.

Voor vrouwen die overwegen om te stoppen met de pil en snel zwanger willen worden, kan het raadzaam zijn om alternatieve anticonceptiemethoden te overwegen gedurende de eerste drie maanden na het stoppen met de pil. Dit kan helpen om het risico op zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte mogelijk te verminderen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat alternatieve anticonceptiemethoden ook nadelen kunnen hebben, zoals een verhoogd risico op ongewenste zwangerschap en meer menstruatieklachten.

Uiteindelijk is het maken van een keuze over anticonceptie en zwangerschapsplanning een persoonlijke beslissing die vrouwen moeten maken in overleg met hun partner en eventueel een zorgverlener. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemethoden af te wegen en goed geïnformeerd te zijn over mogelijke risico’s en complicaties. Verder onderzoek op dit gebied is nodig om een duidelijker beeld te krijgen van het verband tussen het stoppen met de pil en zwangerschapscomplicaties, en om vrouwen te voorzien van de meest actuele en betrouwbare informatie om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen.

Let op: Dit artikel is gebaseerd op het onderzoek uitgevoerd door het Radboudumc en is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor medisch advies en bespreek uw persoonlijke situatie.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie