Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interessant | De Rapley methode en zelf babyvoeding maken

De Rapley methode en zelf babyvoeding maken: voordelen en nadelen

Wellicht denk je na over het introduceren van vast voedsel aan je baby, of misschien ben je al begonnen. In dit artikel bespreken we twee verschillende manieren om je baby vast voedsel te geven: de Rapley methode en het zelf maken van babyvoeding.

De Rapley methode

De Rapley methode: baby’s vast voedsel laten eten op hun eigen manier. Bij deze methode krijgt de baby vast voedsel aangeboden in grote stukken die de baby zelf kan vasthouden en in de mond kan stoppen. Hierdoor wordt de baby gestimuleerd om zelf te eten en te ontdekken welke smaken en texturen hij of zij lekker vindt. Het idee is dat de baby op deze manier sneller en beter leert kauwen, hetgeen de spraakontwikkeling ten goede komt.

Voordelen

Een voordeel van de Rapley methode is dat het de ontwikkeling van de fijne motoriek stimuleert. Baby’s leren om stukken voedsel vast te pakken en in hun mond te stoppen, wat de ontwikkeling van de hand-oog coördinatie bevordert. Daarnaast kan het zorgen voor minder voedselverspilling, omdat de baby alleen eet wat hij of zij nodig heeft en niet meer.

Nadelen

Een nadeel van de Rapley methode is dat het niet voor alle baby’s geschikt is. Baby’s die bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn of die een ontwikkelingsachterstand hebben, kunnen moeite hebben met het kauwen op grote stukken voedsel. Ook kan het rommelig zijn, omdat de baby zelf het eten vasthoudt en dit kan leiden tot geknoei en vieze kleding.

Zelf babyvoeding maken

Zelf babyvoeding maken: een alternatief voor het kopen van potjesvoeding. Dit kan door bijvoorbeeld groente en fruit te pureren en te koken. Het voordeel van zelf babyvoeding maken is dat het vers is en je precies weet wat erin zit. Hierdoor kun je het voedsel aanpassen aan de behoeften en smaken van jouw baby.

Voordelen

Een voordeel van zelf babyvoeding maken is dat het vers is en je precies weet wat erin zit. Hierdoor kun je het voedsel aanpassen aan de behoeften en smaken van jouw baby. Daarnaast kan het goedkoper zijn dan het kopen van potjesvoeding, vooral als je seizoensgroenten en -fruit gebruikt.

Nadelen

Een nadeel van zelf babyvoeding maken is dat het tijdrovend kan zijn. Het kost tijd om groenten en fruit te pureren en te koken en je moet ervoor zorgen dat de voeding de juiste consistentie heeft voor jouw baby. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op hygiëne tijdens het koken en bewaren van de voeding.

Recepten voor zelf babyvoeding maken

Als je ervoor kiest om zelf babyvoeding te maken, zijn er talloze recepten beschikbaar om uit te proberen. Op onze website vind je bijvoorbeeld recepten voor puree van knolselderij, wortel en pompoen. Je kunt ook experimenteren met verschillende smaken en texturen door bijvoorbeeld fruit en groenten te combineren.

Een handige tip is om grote porties te maken en deze in te vriezen in kleine bakjes. Op deze manier heb je altijd verse babyvoeding bij de hand en bespaar je tijd en geld. Zorg er wel voor dat je de voeding goed ontdooit en op de juiste temperatuur opwarmt voordat je het aan je baby geeft.

Conclusie

De Rapley methode en het zelf maken van babyvoeding hebben beide voor- en nadelen. Het is belangrijk om te kijken welke methode het beste past bij jouw baby en bij jouw levensstijl. Als je ervoor kiest om zelf babyvoeding te maken, is het belangrijk om goed te letten op hygiëne. Bij de Rapley methode is het belangrijk om de ontwikkeling van je baby goed in de gaten te houden en te zorgen voor veiligheid tijdens het zelf leren eten.

Het allerbelangrijkste is om te luisteren naar je eigen gevoel als ouder. Als jij je comfortabel voelt bij de methode die je kiest en je baby lijkt er ook goed op te reageren, dan is dat de beste keuze voor jullie. Overleg eventueel met een deskundige, zoals een kinderarts of een diëtist, als je twijfels hebt over de voeding van je baby. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie