Bloedgroepen onderzoek voor een zorgeloze zwangerschap
Wanneer je in verwachting bent, is het cruciaal om te weten welke bloedgroepen jij en je baby hebben. Vooral de D-bloedgroep is van vitaal belang, omdat dit in combinatie met de bloedgroep van je kind kan leiden tot de gevaarlijke rhesusziekte. Sanquin heeft nu een revolutionaire test ontwikkeld om de D-bloedgroep van je ongeboren kind te bepalen en ernstige problemen te voorkomen.
Antistoffen dreiging bij D-negatieve moeders
Als je als aanstaande moeder geen D-bloedgroep hebt, maar je kind wel, kunnen er ongewild antistoffen worden aangemaakt wanneer het bloed van de moeder in contact komt met dat van het kind. Dit contact kan al tijdens de zwangerschap via de placenta plaatsvinden, maar gebeurt meestal tijdens de bevalling. Op dat moment is er nog geen probleem, maar de antistoffen die je als moeder hebt aangemaakt, vormen een groot risico op rhesusziekte in de volgende zwangerschap.
Rhesusziekte: een ernstige bedreiging
Masja de Haas, een vooraanstaand onderzoeker bij Sanquin, legt uit: “Bij rhesusziekte breken de antistoffen van de moeder de rode bloedcellen van de baby af, wat ernstige bloedarmoede en geelzucht bij de baby kan veroorzaken. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben en vereist tijdige behandeling om te voorkomen dat het kind gehandicapt raakt of erger.”
Het afweersysteem slim bedrogen
Moeders zonder D-bloedgroep worden D-negatief genoemd. Om te voorkomen dat D-negatieve moeders antistoffen aanmaken, krijgen ze tijdens hun zwangerschap de ‘anti-D-prik’, een eenvoudige en effectieve oplossing. Masja vervolgt: “De eerste prik vindt plaats in week 30 van de zwangerschap, gevolgd door een tweede prik kort na de bevalling. In deze prik zitten kleine hoeveelheden antistoffen tegen de D-bloedgroep. Deze prik maakt het kind niet ziek, maar ‘fopt’ het afweersysteem van de moeder genoeg, zodat er geen gevaarlijke antistoffen worden aangemaakt. Dit systeem werkt uitstekend.”
Einde aan overbodige prikken
Voorheen kregen alle D-negatieve zwangere vrouwen de anti-D-prik, zelfs als er geen risico was op antistofvorming omdat hun baby ook D-negatief was. Masja benadrukt: “Dit was zonde, omdat de anti-D-prik wordt gemaakt uit donorbloed met antistoffen. Het is een kostbaar product dat zuinig moet worden gebruikt.”
“Daarnaast willen we zwangere vrouwen geen onnodige prikken geven. Daarom heeft Sanquin een test ontwikkeld waarmee de D-bloedgroep van de ongeboren baby uit het bloed van de moeder kan worden bepaald. Hierdoor wordt alleen anti-D gegeven als dat noodzakelijk is. Deze test wordt nu wereldwijd in meerdere landen uitgevoerd, waardoor we samen veel anti-D-prikken kunnen besparen.”
Sanquin’s omvattende testen
Naast D-bloedgroepen kunnen ook andere soorten antistoffen ongeboren baby’s ziek maken, zowel tegen bloedgroepen D, C, E als K op rode bloedcellen, evenals tegen bloedgroepen op bloedplaatjes. Sanquin kan dit allemaal onderzoeken.
Bij elke zwangerschap waarin een moeder antistoffen tegen rode bloedcellen of bloedplaatjes heeft, helpen Sanquin’s testen artsen om het risico voor de baby te beoordelen. Deze tests worden niet alleen in Nederland uitgevoerd, maar ook in het buitenland, waar ze veel aanstaande moeders bijstaan. Masja besluit: “Voor deze bijzondere diagnostiek hebben onze analisten veel expertise en ervaring. We zijn blij dat we zoveel zwangere vrouwen kunnen helpen en voor een zorgeloze zwangerschap kunnen zorgen.”
Bron: sanquin.nl