Zoek
Sluit dit zoekvak.
Meloen peermoes

Voedselovergevoeligheid bij baby’s

Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor alle overgevoeligheidsreacties op voedsel. Dit kan een allergie zijn voor bijvoorbeeld noten of kippenei. Of een intolerantie voor bijvoorbeeld gluten of lactose.

Heeft mijn kind een allergie of intolerantie?

Wanneer je kind na het eten van bepaald voedsel klachten krijgt zoals diarree, eczeem, spugen, verstopping of niet meer willen drinken en eten, kan dit duiden op een voedselovergevoeligheid. Bespreek deze vermoedens altijd met je huisarts en consultatiebureau. Het is altijd mogelijk dat de klachten een andere oorzaak hebben. Ga daarom niet zelf experimenteren met voeding.

Hoe kun je voedselovergevoeligheid voorkomen?

Als 1 van de ouders of een ander kind in het gezin een allergie of intolerantie heeft, heeft je kind een verhoogd risico. De kans dat je kleintje ook voedselovergevoeligheid ontwikkelt kun je verkleinen. Dit kun je doen door de eerste 6 maanden borstvoeding te geven. Je baby went via de moedermelk al aan allerlei soorten allergenen. Ook door tussen de 4 en 6 maanden te beginnen met oefenhapjes kun je de kans op voedselovergevoeligheid verkleinen. Lees hier alles over het vroeg introduceren van pinda en ei.

Wanneer je baby ernstige eczeem of een voedselallergie heeft is het enorm belangrijk om vroeg verschillende soorten allergene voeding te introduceren. Doe dit altijd in overleg met de arts van je baby en het consultatiebureau.

De eerste vaste voeding noemen we oefenhapjes, echt bedoelt om kennis te maken met nieuwe smaken en structuren. En natuurlijk het kennis maken van een lepel en oefenen van de mond motoriek.

Een tijd geleden werd er nog gedacht dat de kans op een voedselovergevoeligheid toeneemt als je voor de 6 maanden je baby oefenhapjes geeft. Maar uit onderzoek blijk nu dat de kans juist afneemt als je voor de 6 maanden en ná de 4 maanden met oefenhapjes begint.

Lees hier het standpunt vroege introductie hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde.
Introductieschema kippenei in zuigelingenvoedsel
Introductieschema pindakaas in zuigelingenvoedsel

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie