Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Interessant | Dagelijkse knuffels: gezonde boost voor baby’s microbioom!

Huid-op-huid contact baby's microbioom

Goed nieuws voor kersverse ouders en baby’s! Onderzoek toont aan dat dagelijks een uurtje knuffelen tussen moeders en hun pasgeboren baby’s gedurende vijf weken een positieve invloed heeft op het microbioom van de baby. Henrik Eckermann van Radboudumc deelde deze ontdekking in het tijdschrift Gut Microbes.

Waarom is dit belangrijk?

Het microbioom, dat is als een miniversie van een levend ecosysteem in de buik, helpt niet alleen bij het verteren van babyvoedsel, maar speelt ook een grote rol in het opnemen van voedingsstoffen, het gezond houden van de darmen en het ‘fine-tunen’ van het immuunsysteem. Het blijkt zelfs te communiceren met de hersenen!

Waar draait het om bij Babymicrobiomen?

In de eerste levensmaanden van een baby verandert het microbioom door allerlei dingen, zoals borstvoeding, gezellige knuffels met mama, contact met familie, huisdieren, medicijnen en nog veel meer. Het doel is dat baby’s met een gezond microbioom beginnen, maar hoe ziet zo’n gezond microbioom er eigenlijk uit en hoe kunnen we het positief beïnvloeden?

Knuffelkracht in Actie!

In het SKIPPY-project van Radboudumc bestuderen wetenschappers verschillende aspecten van “huid-op-huid” contact (HOC) tussen moeders en hun kersverse baby’s. Hierbij werden baby’s letterlijk op de blote borst van mama gelegd, enkel gehuld in een luier. Moeders in de HOC-groep gaven hun baby’s dagelijks een uurtje liefdevolle aandacht gedurende vijf weken. Wat bleek? Deze HOC-groep had minder gestreste en vermoeide moeders, baby’s die langer aan de borst dronken, meer sliepen en minder huilden in vergelijking met de groep die de normale zorg kreeg.

Wat doet die Knuffel voor het Microbioom?

Henrik Eckermann ging dieper in op de invloed van het HOC op het microbioom van de baby door stoelgangmonsters te analyseren op 2, 5 en 52 weken na de geboorte. Eckermann legt uit: “We keken naar welke bacteriën in de darmen zaten, welke stoffen ze waarschijnlijk produceerden, hoeveel die samenstelling schommelde en hoe ‘volwassen’ het microbioom was in vergelijking met de leeftijd van de baby. Baby’s in de HOC-groep hadden een stabieler microbioom en deden er iets langer over om een volwassen microbioom te ontwikkelen dan de baby’s in de controlegroep.”

Wat betekent dit voor baby’s en hun moeders?

Hoewel eerder onderzoek bij te vroeg geboren baby’s al positieve effecten liet zien op de hersenen, het hart en de lichamelijke ontwikkeling, zijn we nu gericht op voldragen baby’s. Henrik Eckermann zegt hierover: “Is een stabielere ontwikkeling van darmbacteriën goed of slecht? Is een wat langzamere ontwikkeling richting een ‘volwassen’ samenstelling een voordeel of een nadeel? Veel daarvan moeten we nog uitzoeken. En wat doet dat knuffelen eigenlijk precies? Vermindert het stress, waardoor de bacteriën in de darmen anders reageren? En komt de overdracht van bacteriën via borstvoeding hierbij kijken? Onze resultaten suggereren dat dit overdrachtsproces vergelijkbaar is in zowel de knuffelgroep als de controlegroep.”

Darm-Hersenen Connectie: Een Wetenschappelijke Dans!

Eckermann wijst erop dat dagelijks HOC de ontwikkeling van het microbioom van gezonde baby’s beïnvloedt. Maar wat betekenen deze veranderingen? Goed of niet goed? Eckermann vergelijkt zijn onderzoek met een ingewikkelde dans: “Op dit moment weten we van meer dan veertig verschillende ‘routes’ die betrokken zijn bij het communiceren tussen de darmen en de hersenen. Het afbreken van serotonine en de productie van histamine zijn daar voorbeelden van. We hebben geschat welke stoffen worden geproduceerd en ontdekten dat de baby’s in de HOC-groep mogelijk minder stikstofmonoxide afbreken en meer boterzuur en acetaat maken in vergelijking met de controlegroep. Bacteriën zoals Faecalibacterium, Roseburia, Eubacterium, Anaerobutyricum, Anaerostipes, Coprococcus en Subdoligranulum kunnen allemaal boterzuur maken, en dit is slechts één van de vele ‘dansroutes’. De verschillende variabelen in dit onderzoek laten zien hoe complex de wereld van het microbioom is.”

Publicatie in Gut Microbes: Dagelijks huid-op-huid contact verandert de ontwikkeling van het microbioom bij gezonde voldragen baby’s – Henrik Andreas Eckermann, Jennifer Meijer, Kelly Cooijmans, Leo Lahti & Carolina de Weerth

Deel, bewaar of stuur door
Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie