Zoek
Sluit dit zoekvak.
antistollingsmiddel door zwangere vrouwen

Antistollingsmedicijn helpt niet tegen miskramen

Uit een onderzoek van Amsterdam UMC, Radboudumc en Warwick University blijkt dat het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH) door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging geen invloed heeft op het voorkomen van miskramen. Het dagelijks injecteren van heparine, het antistollingsmiddel, zorgt niet voor betere resultaten tijdens de zwangerschap. Vanwege de bijwerkingen van heparine adviseren de onderzoekers om te stoppen met het voorschrijven van deze medicijnen om miskramen te voorkomen. De studie is gepubliceerd in the Lancet.

Internationaal onderzoek

De AlIFE2-studie is een internationaal onderzoek dat is opgezet door onderzoekers Mariëtte Goddijn (Amsterdam UMC) en Saskia Middeldorp (Radboudumc). Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, de Verenigde Staten en Slovenië. Vrouwen die twee of meer miskramen hadden én een erfelijke stollingsneiging hadden, konden deelnemen aan het onderzoek. Door middel van loting werd bepaald of zij heparine kregen voorgeschreven of niet. Uit het onderzoek blijkt dat het voorschrijven van heparine niet helpt bij vrouwen met een verhoogde stollingsneiging en miskramen.

Geen invloed op zwangerschapsuitkomst

De onderzoekers laten zien dat het gebruik van heparine geen invloed heeft op het verloop van de zwangerschap. Het percentage levendgeboren baby’s was vrijwel hetzelfde in beide groepen: 71,6% in de groep die het antistollingsmedicijn gebruikte en 70,9% in de groep met standaard zorg. Ondanks dat deze medicijnen wereldwijd worden voorgeschreven aan deze vrouwen, wordt het nu afgeraden op basis van de studieresultaten. Dit voorkomt onnodige behandelingen en vrouwen hoeven zichzelf niet dagelijks te injecteren.

Besparingen en geruststelling

Het stoppen met het voorschrijven van heparine leidt niet alleen tot grote besparingen in kosten voor diagnose en behandeling van vrouwen met herhaalde miskramen, maar ook vanwege de bekende bijwerkingen zoals blauwe plekken en allergische huidreacties. Voor vrouwen met erfelijke trombofilie die meerdere miskramen hebben meegemaakt, kunnen de resultaten van het onderzoek geruststellend zijn. Standaard zwangerschapszorg biedt namelijk een vergelijkbaar percentage van iets meer dan 70% levendgeboren kinderen. Dure tests en belastend medicijngebruik zijn dus niet langer nodig.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie