Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Interessant | Voedingscentrum herziet nitraatadviezen

Voedingscentrum herziet nitraatadviezen

Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Nitraat, nitriet en nitrosamines

Nitraat zit met name in blad groente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt aangeduid als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

Combinatie groente en vis

Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies.

Twee beperkende nitraatadviezen blijven bestaan

Er blijven twee adviezen over om de inname van nitraat te beperken. Ten eerste raden we af om water uit privébronnen te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. Kraanwater in Nederland is wel geschikt. Even de kraan laten lopen en daarna is het direct klaar voor gebruik bij flesvoeding.

Ten tweede raden we af om dagelijks nitraatrijke (sport) supplementen als bietensap of bietensapconcentraat te gebruiken. De hoge dosis nitraat in zulke supplementen komt bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom raden we sporters aan om terughoudend te zijn.

Voorzorgsprincipe

Op het moment dat er onzekerheid bestaat over de veiligheid van een stof die consumenten via voeding binnenkrijgen, geldt een voorzorgsprincipe. Als we niet kunnen uitsluiten of een verdacht stofje in ons eten een gezondheidsrisico vormt, dan kiezen we voor de veiligheid van ons eten. We hanteren dan een beperkend advies. Voor het Voedingscentrum staat de veiligheid van ons eten altijd voorop . Op het moment dat bewezen is dat het onterecht is, trekken we de adviezen weer in, zoals nu het geval is met onze nitraatadviezen.

Bron: Voedingscentrum.nl

Deel, bewaar of stuur door
Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie