Kerrie toevoegen aan hapjes voor je baby kan zeker. Het is een fantastische smaakmaker. Wanneer je baby gewend is aan mildere kruiden kun je de pittigere kruiden zoals kerrie gaan proberen. Voor eten met kruiden en specerijen geldt hetzelfde als voor oefenhapjes. Bouw het langzaam op. Hier lees je meer over kruiden en specerijen op het menu van je baby >>
Kerrie is een mengsel van verschillende specerijen. Het is afkomstig uit India waar het woord kerrie “Kari” (saus) betekent. Er worden tegenwoordig veel gerechten kerrie of curry genoemd. De Engelsen namen het gebruik van dit type kruimenmengsel over. Hierbij werd het verhaspeld tot “curry”. De Indonesische keuken heeft het gebruik van kerrie overgenomen van India. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terecht gekomen.
Het maken van kerrie gebeurt door verschillende specerijen te malen en te mengen tot een poeder of een pasta. De precieze samenstelling van kerrie varieert sterk, maar er zijn een aantal specerijen die vaak voorkomen in kerrie.
De meest voorkomende specerijen in kerrie zijn:
Sommige recepten kunnen ook andere specerijen zoals kardemom, nootmuskaat, gember en knoflook bevatten.
Net als andere kruiden en specerijen is kerrie heel erg gezond. Veel van de specerijen die worden gebruikt om kerrie te maken, zoals kurkuma, koriander, komijn en korianderzaad, zijn rijk aan antioxidanten en hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Deze specerijen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en kunnen bijdragen aan een vermindering van het risico op bepaalde chronische ziekten.
Kerrie kan ook een bron zijn van vitamines en mineralen, zoals vitamine A, vitamine C, ijzer en kalium.
Bewaar kerrie op een koele, droge en donkere plaats. Zoals bijvoorbeeld een glazen pot met een schroefdeksel of een plastic bakje met een afsluitbare deksel. Dit helpt om de kwaliteit en smaak van de kerrie te behouden. Als je niet regelmatig kerrie gebruikt, kun je het ook invriezen. Dit kan de houdbaarheid verlengen tot wel 6 maanden.