De pruim is een steenvrucht met zacht vruchtvlees. Ze zijn eivormig en met een gladde schil. Ze kunnen zo uit het vuistje gegeten worden wanneer je kindje hier groot genoeg voor is. Voor je baby kun je er makkelijk een fruithapje van maken. Halveer de pruim en verwijder de pit. Schil vervolgens de helften en prak het vruchtvlees fijn met een vork of pureer in een keukenmachine. Lekkere combinaties met pruim zijn bijvoorbeeld banaan, appel en peer.
Pruimen groeien aan bomen die wel 7 meter hoog kunnen worden. Er zijn meer dan 2000 verschillende varianten. Ze groeien ook erg goed in Nederland. Pruimen uit Nederland staan zelfs er hoog aangeschreven omdat de kwaliteit van telen hier zeer hoog is. Toch wordt het meerendeel geïmporteerd uit Frankrijk. In Nederland zijn pruimen verkrijgbaar in de winkels van juli t/m september.
Er zijn verschillende soorten pruimen. Sommige soorten smaken lekker zoet en andere smaken zoetzuur tot zuur. Dit zijn een aantal bekende soorten; Reine Claude, Opal, Victoria, Jubileum en Blue de Belgique
Pruimen zijn ontzettend gezond. Doordat ze veel vezels en sorbitol bevatten bevorderen ze een goed darmwerking. En kunnen ze obstipatie en constipatie verhelpen. Ze zitten vol vitamines en het is de vrucht met de meeste antioxidanten.
Wanneer je pruimen koopt om te verwerken in babyvoeding let er dan bij aankoop op dat ze stevig zijn. Ze mogen bij lichte vingerdruk iets meegeven. De schil hoort er gaaf, glad en mooi helder van kleur te zijn. Hard pruimen zijn nog niet rijp genoeg. Deze kun je op de fruitschaal na laten rijpen.
Pruimen bewaar je het beste op de fruitschaal. Dan rijpen ze nog wat na. Na aankoop zijn pruimen 5-6 dagen houdbaar. Een rijpe pruim kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je pruimen in een goed afgesloten bakje of zakje tot 12 maanden bewaren.
Pruimen hoef je alleen maar even goed te wassen. Verwijder het steeltje en de pit. Wanneer een pruim rijp is laat deze makkelijk van de pit los.