Sinds de oprichting van de Nederlandse Moedermelkbank in 2011 is er al meer dan 8.000 liter moedermelk gedoneerd aan te vroeg geboren baby’s. Deze melk is bedoeld voor baby’s van wie de moeder onvoldoende melk kan geven. Inmiddels levert de Moedermelkbank donormelk aan alle 9 Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) in Nederland. Kinderarts-neonatoloog Chris van den Akker noemt dit een belangrijke mijlpaal: “Moedermelk, of in dit geval donormelk, is cruciaal voor deze baby’s. Het verkleint het risico op ernstige darmontstekingen en infecties, en vergroot hun overlevingskansen.”
Waarom donormelk zo belangrijk is
In 2011 werd er in Nederland een onderzoek gestart naar het effect van donormelk voor te vroeg geboren baby’s. Uit eerdere buitenlandse studies bleek al dat moedermelk veel voordelen heeft ten opzichte van kunstvoeding. Moedermelk is namelijk makkelijker te verdragen en bevat talloze stoffen die helpen bij de ontwikkeling van het immuunsysteem en de darmen. Bij te vroeg geboren baby’s zijn deze organen vaak nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze kwetsbaar zijn voor infecties. Zelfs na pasteurisatie, waarbij schadelijke bacteriën worden verwijderd, bevat donormelk nog steeds meer belangrijke stoffen dan kunstvoeding.
Stress en onvoldoende melk
Moedermelk kan dus levensreddend zijn, maar sommige moeders hebben niet genoeg melk voor hun baby. Dit komt vaak doordat ze zelf ziek zijn, medicijnen gebruiken, of omdat ze door de stress van de situatie onvoldoende melk produceren. Van den Akker legt uit: “Als een moeder niet genoeg melk heeft, vullen we die aan met donormelk. Soms voeden we de baby volledig met donormelk totdat de moeder zelf voldoende melk kan produceren.”
Bijna 10.000 baby’s geholpen
Inmiddels zijn er elk jaar 30 tot 40 vrouwen actief als donormoeder voor de Moedermelkbank. Jaarlijks wordt er bijna 1.000 liter melk ingezameld en verdeeld over alle NICU’s in Nederland. Van den Akker schat dat bijna 10.000 baby’s in Nederland inmiddels geholpen zijn dankzij de donormelk. “Baby’s beginnen vaak met minder dan 10 tot 20 milliliter melk per dag in de eerste dagen na de geboorte. Al deze kleine beetjes melk maken een groot verschil.”
Een bijzondere 1000e donor
Onlangs verwelkomde de Moedermelkbank haar 1000e donor. Dit was een moeder van een te vroeg geboren tweeling die zelf op dat moment donormelk ontving voor haar kinderen. Zodra ze zelf voldoende melk had, besloot ze het overschot te doneren om andere baby’s te helpen. Anne Schoonderwoerd, coördinator van de Moedermelkbank, vertelt: “Soms worden moeders van baby’s die donormelk hebben gekregen, later zelf donor. Ze willen dan iets terugdoen voor andere te vroeg geboren baby’s.”
Meer donoren nodig
Om voldoende donormelk te hebben voor alle NICU’s, zijn er continu nieuwe donoren nodig. Sommigen doneren enkele liters, terwijl anderen wel 10 liter of meer geven over een paar maanden. Schoonderwoerd benadrukt: “Elke druppel melk is waardevol.”
Wil je meer weten over hoe je donor kunt worden? Kijk dan op de website van de Nederlandse Moedermelkbank bij Amsterdam UMC.