Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interessant | Teleurstelling bij jonge ouders over stoppen met borstvoeding

Teleurstelling bij jonge ouders over stoppen met borstvoeding

Veel jonge moeders stoppen eerder met borstvoeding dan ze eigenlijk zouden willen. Twee derde van hen voelt zich hier teleurgesteld over. Bijna de helft begint met het geven van borstvoeding zodra hun baby wordt geboren. Dat is het laagste percentage sinds ze in 1997 begonnen met meten. Een van de redenen voor het eerder stoppen met borstvoeding is dat moeders denken dat hun baby niet genoeg melk binnenkrijgt of dat ze daar onzeker over zijn. Beter advies en ondersteuning zouden kunnen helpen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Een trend in beweging

Hoewel het percentage moeders dat begint met borstvoeding geven lijkt te dalen, is het aantal baby’s dat enige vorm van borstvoeding krijgt gestegen. Een kwart van de baby’s krijgt een combinatie van borst- en flesvoeding. Dat is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen waarom ouders kiezen voor een combinatie van borst- en flesvoeding.

Het is bekend dat baby’s het meest profiteren van minstens 6 maanden borstvoeding. Maar na een half jaar geeft nog maar een derde van de moeders exclusief borstvoeding.

Noodzaak van ondersteuning en voorlichting

Veel moeders die eerder stoppen met borstvoeding geven dan gepland, zijn teleurgesteld. Een belangrijke reden hiervoor is dat ze denken dat hun baby niet genoeg melk krijgt of dat ze niet zeker zijn van de juiste aanpak. Marije Verwijs, een expert van het Voedingscentrum, benadrukt het belang van betere begeleiding en voorlichting van zorgverleners zoals verloskundigen en kraamverzorgenden.

Motivatie om te starten

Gezondheid en het opbouwen van een band tussen moeder en baby zijn de belangrijkste redenen voor ouders om te starten met borstvoeding. Opvallend is dat meer baby’s uit gezinnen met een hogere opleiding exclusief borstvoeding krijgen bij de geboorte.

Nederland op de internationale ranglijst

Helaas staat Nederland laag op de lijst van landen die borstvoedingsbeleid voeren, volgens het World Breastfeeding Trends Initiative. Er is ruimte voor verbetering, zoals het invoeren van overheidsbeleid en betere ondersteuning voor moeders.

Hulp is beschikbaar

Het Voedingscentrum biedt praktische hulp aan ouders die borstvoeding willen geven, zoals instructievideo’s en tips voor het bewaren van moedermelk. Met de juiste ondersteuning kunnen ouders vol vertrouwen aan hun borstvoedingsavontuur beginnen.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie