Search
Close this search box.

Interessant | Daling keizersnedes door uitwendig draaien

Daling keizersnedes door uitwendig draaien

Uit recent onderzoek blijkt dat het draaien van een baby in stuitligging, ook wel een uitwendige versie genoemd, leidt tot een aanzienlijke daling van het aantal keizersnedes. Bij 2318 gezonde zwangere vrouwen die deze procedure ondergingen, bleek het draaien in bijna de helft van de gevallen succesvol.

Normaal gesproken eindigt een zwangerschap met een baby in stuitligging in 80% van de gevallen in een keizersnede. Dit brengt extra risico’s met zich mee voor zowel moeder als kind, ook in toekomstige zwangerschappen. Door de baby naar een hoofdligging te draaien, kunnen veel van deze ingrepen worden voorkomen. Het onderzoek toont aan dat 49% van de baby’s succesvol wordt gedraaid zonder noemenswaardige complicaties voor moeder en kind. Uiteindelijk beviel 57% van de vrouwen op natuurlijke wijze.

Meer Tijd, Aandacht en Goede Voorlichting voor Zwangere Vrouwen

Verloskundige Ariëtte van der Feen uit Amsterdam is enthousiast over de onderzoeksresultaten. Als versiekundige draait zij jaarlijks 40 tot 50 baby’s. “Het draaien van de baby is voor veel vrouwen spannend, maar het valt meestal mee en gaat vaak sneller dan ze denken, vooral als het lukt,” vertelt Van der Feen. Ze benadrukt het belang van zorg en tijd tijdens de procedure. “Vrouwen zijn vaak bang dat het pijn doet of gevaarlijk is voor de baby, maar achteraf valt de pijn meestal mee,” voegt ze toe. “De mate van pijn hangt vaak af van hoe ontspannen vrouwen zijn. Door goede voorlichting en het nemen van de tijd help ik hen hierbij.”

Bij vrouwen die voor de tweede keer zwanger zijn, verloopt het draaien vaak soepeler. “De baarmoeder is dan wat flexibeler, wat het slagingspercentage verhoogt,” legt Van der Feen uit. Het draaien van de baby kan tot het einde van de zwangerschap worden uitgevoerd.

Meer Normale Bevallingen

In Nederland liggen jaarlijks meer dan 8000 baby’s na 36 weken zwangerschap nog in een stuitligging. Steeds meer aanstaande moeders kiezen voor een uitwendige versie, waardoor het percentage baby’s in stuitligging bij de geboorte is gedaald van 4,6% naar 3,6%.

Versiekundigen in Nederland

Nederland beschikt over versiekundigen: verloskundigen die gespecialiseerd zijn in het veilig uitvoeren van uitwendige versies. Zij werken zowel in de eerstelijnszorg als in ziekenhuizen, waardoor zij breed inzetbaar zijn om deze procedure onder de best mogelijke omstandigheden uit te voeren.

Bron: KNOV

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie