Kokhalsreflex bij baby’s
Als ouder van een baby kun je je zorgen maken wanneer je kleintje kokhalsgeluiden maakt en het hapje uitspuugt. Dit heeft te maken met het wurg- of kokhalsreflex waar baby’s mee geboren worden. Dit is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat voedsel niet in de longen terechtkomt. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld een lepeltje in de mond van je baby stopt er een automatische reflex komt om dit naar buiten te werken. Je baby zal dan kokhalsgeluiden maken en het hapje uitspugen.
Oefenen met eten van een lepel
Je baby moet leren actief van het lepeltje af te happen. Daarom ga je oefenen met het eten van hapjes. De zogenaamde oefenhapjes. Leg in het begin het lepeltje tegen de lippen van je baby. Dan kan hij zelf aangeven om de mond open te doen en hoe ver. Zo zullen de eerste hapjes met een sabbelbeweging van de lepel gehaald worden. Het duurt een paar weken voordat een baby heeft geleerd hoe het een hapje eet van de lepel. Dit is namelijk met de lippen gesloten om het hapje, om het vervolgens met de bovenlip van de lepel te halen. En het daarna door te slikken.
Proces voor elke baby anders
Het kokhalsreflex wordt steeds minder naarmate je kleintje de techniek om van de lepel af te happen en te kauwen, wat de volgende fase is, beter beheerst. Het is belangrijk om te onthouden dat dit proces voor elke baby anders verloopt en dat het enige tijd kan duren voordat je kleintje gewend is aan het eten van vast voedsel. Als je echter twijfels hebt of je het gevoel hebt dat er iets anders aan de hand is, neem dan contact op met het consultatiebureau voor advies en ondersteuning.