Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aan de slag | Mag mijn baby ei en pindakaas?

Recept voor pindakaas - Mag mijn baby ei en pindakaas?

Hoe verklein je de kans op voedselallergieën bij je baby?

Het advies van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde is om zo vroeg mogelijk te beginnen met het aanbieden van verschillende soorten voedsel, waaronder pindakaas en ei. Vanaf 4 maanden kun je beginnen met de eerste oefenhapjes groente en fruit. Zodra je kind hieraan gewend is kun je pindakaas of ei aan deze hapjes toevoegen. Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas en ei vóór je kind 8 maanden is.

Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden. Overleg wel eerst met de behandelend arts of de diëtist van je kind.

Lees hier de meest recente aanbevelingen over allergieën en voedselintoleranties bij kinderen.

Standpunt Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) voor ouders

De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert vanaf de leeftijd van 4 maanden te starten met het geven van bijvoeding en dit in de maanden daarna uit te breiden. Er is geen reden om voedsel waarvan bekend is dat die vaker een voedselallergie geven, zoals pinda, niet te geven. Onderzoek laat juist zien dat kinderen die als baby producten met pinda eten minder kans hebben op het krijgen van een allergie voor pinda.

Voor alle soorten voeding is daarom introductie tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden aan te bevelen, ook als in de familie ernstige allergieën voorkomen. Heeft uw kind ernstig eczeem of is uw kind bekend met een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal één keer per week te geven. Overleg dan wel met de behandelend arts hoe bij uw kind voeding op een veilige wijze geïntroduceerd kan worden. Er is namelijk een kans dat uw kind een allergische reactie krijgt op het eerste hapje van een nieuw product zoals kippenei of pinda.

In elk geval is het advies om nieuwe producten in kleine hoeveelheden te starten. Zie het introductieschema voor pindakaas en kippenei.

Lees hier het complete standpunt van vroege introductie hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde.

Bronnen:
Voedingscentrum
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie