Bleekselderij is een kruidachtige plant met een frisse zachte smaak. De Latijnse naam is Apium graveolens. De stelen van de bleekselderij zijn groen-geel van kleur met vaak nog wat blad eraan. Je kan van de bleekselderij zowel de stengel als de blaadjes eten. Het blad wordt vaak gebruikt in bouillon. Bleekselderij is samen met ui en wortel de basis van de klassieke Italiaanse tomatensaus.
Tegenwoordig eten we bleekselderij vooral als salade groente. Maar gestoofd, gekookt of gebakken is bleekselderij ook heerlijk.
Bleekselderij zit bomvol vitamines en bevat veel kalium en calcium. Bleekselderij is ook rijk aan betacaroteen. Dit wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Een belangrijke vitamine voor het gezichtsvermogen, een goede weerstand, maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Een hele gezonde groente dus om te verwerken in een hapje voor je baby.
Overzicht van alle babyhapjes met bleekselderij >>
Wanneer je bleekselderij koopt om er babyvoeding mee te maken hoort deze fris te ruiken. De struik hoort er gaaf uit te zien en stevig aan te voelen. De blaadjes horen heldergroen te zijn.
Bleekselderij bewaar je het beste in de groentelade van je koelkast. Dan blijft hij een week houdbaar. Je kan bleekselderij ook 2-3 minuten blancheren om in de vriezer te bewaren. In een afgesloten bakje of zakje is de bleekselderij dan 1 jaar houdbaar.
Als je babyvoeding gaat maken met bleekselderij maak je deze eerst goed schoon. Snijd eerst een stukje van de onderkant af en verwijder dan de bladeren. Was daarna de stengels en de bladeren goed onder stomend water. Verwijder de harde nerven van de stengel door de stengel aan de bovenkant iets in te snijden. Vervolgens trek je zo de draden los.