Search
Close this search box.

Interessant | Kinderartsen wijzen op gevaar knoopbatterij

Kinderartsen wijzen op gevaar knoopbatterij

Volgens de afdeling MDL van de Nederlandse Vereniging voor kindergeneeskunde komt het steeds vaker voor dat kinderen door een ingeslikte knoopcelbatterij blijvend letsel in de slokdarm oplopen.

Wanneer een ingeslikte batterij in de slokdarm terecht komt kan deze necrose veroorzaken door het afgeven van stroom, het lekken van chemicaliën en de druk op het slijmvlies. Hierdoor kan een fistel ontstaan naar de aorta met dodelijk afloop als mogelijk gevolg. Wanneer de batterij niet binnen twee uur verwijderd wordt kunnen er ernstige beschadigingen op treden.

Volgens de kinderartsen realiseren we ons niet voldoende dat er dan sprake is van een spoedsituatie. Dat je direct naar de spoedeisende hulp moet wanneer je kindje een batterij heeft ingeslikt. Daar kan men een röntgenfoto maken om te zien waar de batterij zich bevindt. Zodat een arts deze meteen kan verwijderen wanneer de batterij zich in de slokdarm bevindt. Het streven moet zijn dat dat binnen één uur gebeurt.

Op dit moment wordt er geïnventariseerd hoe vaak er de laatste jaren complicatie optraden na het inslikken van een batterij. Het staat vast dat dit de afgelopen 4 jaar veel vaker is gebeurd. Vermoedelijk doordat kinderen vaker met spullen spelen die niet voor kinderen zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, fietslampjes en fototoestellen. Deze apparaten hebben geen kind veilige sluiting, waardoor de batterijen er makkelijk uitvallen.

Het inslikken van een, voor kinderen mooi aantrekkelijk glimmende, knoopcelbatterij kan dramatische gevolgen hebben. Door schade aan de luchtpijp en slokdarm kun je niet meer normaal eten en ademen. VeilgheidNL is bereid gevonden jonge ouders te informeren over de gevaren voor batterijen. De NVK wil de industrie vragen de batterijklepjes van alle apparaten te kindveilig te maken.

Bron: Medisch Contact

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie