Gebruik je herbruikbare plastic drinkflessen voor je kinderen? Onderzoek van McGill University, uitgevoerd in opdracht van Stichting Tegengif, toont aan dat deze flessen schadelijke chemicaliën kunnen lekken. Het tv-programma Radar belichtte deze zorgwekkende resultaten op 27 mei.
Wat is er gevonden?
De onderzoekers namen 39 verschillende soorten waterflessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen onder de loep. Ze wilden weten welke chemicaliën er in de vloeistof terechtkomen als kinderen uit deze flessen drinken. Schokkend genoeg bleek meer dan de helft van de flessen de schadelijke weekmaker DIBP (Di-isobutylftalaat) vrij te geven. Vooral na een aantal keer in de vaatwasser te zijn geweest, lekte deze chemische stof in toenemende mate uit de flessen.
“Veel kinderen gaan elke dag naar school met een plastic drinkfles. We weten dat plastics chemicaliën bevatten, maar wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen,” zegt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. Het bleek dat de concentratie DIBP juist toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat. Voor het vaatwassen lekte DIBP slechts uit één fles, maar na meerdere afwasbeurten bevatte meer dan de helft van de flessen deze schadelijke stof.
Gezondheidsrisico’s voor kinderen
DIBP staat bekend om zijn reprotoxische eigenschappen; het kan schadelijk zijn voor de voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren kind, en werkt bovendien hormoonverstorend. Hoewel de gevonden hoeveelheden DIBP onder de Europese limieten lagen, maakt Den Boer zich toch zorgen. “Kinderen komen namelijk niet alleen via herbruikbare drinkflessen in aanraking met weekmakers, maar ook via plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking. Dit verhoogt het gezondheidsrisico.”
Een oproep tot strengere wetgeving
Vanwege de schadelijkheid van DIBP is het officieel niet toegestaan deze weekmaker toe te voegen aan plastic materialen die in aanraking komen met voedsel en drinken. Toch accepteert de EU dat een bepaalde concentratie van deze stof in plastic aanwezig mag zijn. Den Boer vindt dit onwenselijk: “Wij roepen de EU op om de wetgeving aan te scherpen zodat DIBP helemaal niet meer toegepast mag worden in plastic. Dit zal bedrijven stimuleren om plastics zonder deze schadelijke weekmaker te produceren.”
Wat kunnen ouders doen?
Als ouder vraag je je nu misschien af: wat kan ik doen om mijn kind te beschermen? Stichting Tegengif adviseert om terughoudend te zijn met plastic drinkflessen, vooral als deze in aanraking komen met voedsel. Zoals jullie misschien weten heeft Smikkels ook een mooie collectie. Een goed alternatief voor de plastic flessen zijn bijvoorbeeld onze RVS drinkflessen. We verkopen ze in 5 zachte kleuren. Je kan ze hier bekijken.
Tips voor veilig gebruik:
- Vervang plastic door roestvrij staal of glas: Deze materialen geven geen schadelijke stoffen af.
- Handwas in plaats van vaatwasser: Als je toch plastic flessen gebruikt, was ze dan met de hand om de afgifte van chemicaliën te verminderen.
- Regelmatig verversen: Ververs het water in de fles regelmatig om de concentratie van mogelijke schadelijke stoffen te minimaliseren.
Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je de blootstelling van je kind aan schadelijke stoffen aanzienlijk verminderen. Zo zorgen we samen voor een veiligere en gezondere omgeving voor onze kinderen.