Wanneer je baby 12 maanden oud is mag hij gewone melk. Dan kan je baby voldoende voedingstoffen halen uit koemelk en vaste voeding. Tot die die tijd geef je borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft. Het bevat meer ijzer en goede vetten en minder eiwitten en zout dan gewone melk. Dat is beter voor je baby.
Wat is het verschil tussen gewone melk en borst- of flesvoeding?
Gewone melk bevat te weinig ijzer en te veel eiwitten en zout voor je kleintje. Borstvoeding en flesvoeding zijn afgestemd op de behoefte van je baby. Deze bevatten meer ijzer, goede vetten, minder zout en minder eiwitten dan gewone melk. Wanneer je eerder de borstvoeding of flesvoeding vervangt voor gewone melk, dan bestaat de kans dat je baby te weinig ijzer en goede vetten binnen krijgt. Ook krijgt hij dan te veel eiwitten binnen. Dit is niet goed voor de nieren van je baby. Net als te veel zout.
Het kan geen kwaad als je baby af en toe een slokje geen melk of wat yoghurt krijgt. Het moet alleen niet de borstvoeding of flesvoeding vervangen. Dus vanaf 8 maanden kan een beetje yoghurt als toetje wel.
Vanaf 1 jaar mag je baby koemelk
Vanaf zijn eerste verjaardag mag je baby gewone melk drinken. Koemelk is rijk aan calcium en vitamine B2 en B12. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de groei van je kleintje. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten. Ook zorgt calcium voor een goed werking van de zenuwen en de spieren.
Hoeveel gewone melk geef je vanaf 1 jaar?
Wanneer je baby erg moet wennen aan de smaak van gewone melk, kun je de melk in het begin mengen. Half gewone melk, half opvolgmelk. En dat bouw je vervolgens geleidelijk af. Twee bekertjes melk, ongeveer 300 milliliter, is voor kinderen tussen de 1 tot 4 jaar voldoende.