Te vroeg geboren baby’s hebben een risico op een achterstand in hun ontwikkeling. Gelukkig is er goed nieuws! Slaaponderzoeker Jeroen Dudink van het UMC Utrecht en zijn team hebben een flinke beurs van meer dan 400.000 euro gekregen om de invloed van licht op de ontwikkeling van het brein van deze baby’s te bestuderen. Het doel van hun onderzoek, genaamd BabyBright, is om deze kleintjes een aangepast “lichtdieet” te geven, zodat ze optimaal kunnen groeien.
Licht en de natuur
De artsen kijken altijd naar de natuur voor inspiratie en hebben ontdekt dat er in de baarmoeder een duidelijk dag-nachtritme is. Dit heeft hen geïnspireerd om te onderzoeken of het aanbieden van een vergelijkbaar ritme aan te vroeg geboren baby’s kan helpen bij hun ontwikkeling. Deze baby’s zijn erg kwetsbaar, dus elke mogelijke voorsprong is van levensbelang.
Het belang van daglicht
Om dit idee te onderzoeken, hebben Jeroen en zijn team de steun gekregen van de Velux Stiftung, die ruim 400.000 euro beschikbaar stelt voor het onderzoeksproject. Jeroen werkt samen met collega Laura Kervezee van het LUMC, een expert op het gebied van het dag-nachtritme van mensen, en professor Enrico Lopriore van de afdeling neonatologie van het LUMC.
Het onderzoek wordt uitgevoerd op twee afdelingen neonatale intensive care (NICU), namelijk die van het UMC Utrecht en het LUMC. Jeroen legt uit: “We meten de licht-donkercycli op deze twee NICU’s. Is het bijvoorbeeld belangrijk dat in Leiden bijna alle bedden bij het raam staan, terwijl dat in Utrecht niet het geval is? We volgen de kinderen ook langere tijd, zodat we kunnen bepalen hoe licht hun ontwikkeling beïnvloedt.”
Verschillende factoren
De onderzoekers kijken naar verschillende aspecten, zoals slaap, groei, immuunsysteem en het dag-nachtritme van de baby’s. Ze onderzoeken ook de samenstelling van het licht, dus de kleur van het licht waaraan de baby’s worden blootgesteld. Op deze manier hopen ze te ontdekken wat de beste lichtomstandigheden zijn op de NICU. Jeroen is optimistisch: “Met dit onderzoek hopen we dat we te vroeg geboren baby’s een betere kans kunnen geven op een goede start van hun leven.”
Een helder licht voor te vroeg geboren baby’s
Dankzij het onderzoek van Jeroen Dudink en zijn team kan er in de toekomst mogelijk een positieve verandering komen voor te vroeg geboren baby’s. Het begrijpen van de invloed van licht op hun breinontwikkeling kan hen helpen om zich optimaal te ontwikkelen. Wie weet kunnen we binnenkort deze belangrijke ontdekkingen toepassen om te vroeg geboren baby’s een betere kans te geven op een gezonde start in het leven.
Een “lichtdieet” voor te vroeg geboren baby’s
Het onderzoek van Jeroen en zijn team is veelbelovend omdat het zich richt op het begrijpen van de specifieke behoeften van te vroeg geboren baby’s. Door te onderzoeken hoe licht hun ontwikkeling beïnvloedt, kunnen ze een “lichtdieet” ontwikkelen dat speciaal is afgestemd op deze kwetsbare kleintjes. Dit betekent dat ze zorgvuldig kunnen bepalen hoeveel daglicht en donkere periodes de baby’s nodig hebben om optimaal te kunnen groeien.
Onderzoek op verschillende NICU’s
Het onderzoek vindt plaats op twee NICU’s, waarbij er wordt gekeken naar de verschillen tussen de afdelingen in Utrecht en Leiden. In Leiden staan bijna alle bedden bij het raam, terwijl dit in Utrecht niet het geval is. Door deze verschillen te observeren en de kinderen langere tijd te volgen, kunnen de onderzoekers de impact van licht op hun ontwikkeling nauwkeurig bepalen.
Factoren die worden onderzocht
Naast het dag-nachtritme kijken de onderzoekers ook naar andere belangrijke factoren, zoals slaap, groei, immuunsysteem en de kleur van het licht waaraan de baby’s worden blootgesteld. Al deze elementen samen zullen helpen bepalen wat de optimale lichtomstandigheden zijn voor de NICU’s. Dit betekent dat de artsen in de toekomst beter kunnen begrijpen hoe ze de omgeving van te vroeg geboren baby’s kunnen aanpassen om hen de beste start te geven.
Streven naar optimale lichtomstandigheden
Het doel van dit onderzoek is duidelijk: te vroeg geboren baby’s een betere kans bieden op een gezonde ontwikkeling. Door het begrijpen van de invloed van licht kunnen artsen en verpleegkundigen op de NICU’s hun zorg nauwkeurig afstemmen op de behoeften van deze baby’s. Dit kan helpen om ontwikkelingsachterstanden te voorkomen en hen de beste start in het leven te geven.
Een betere start voor te vroeg geboren baby’s
Het onderzoek van Jeroen Dudink en zijn collega’s is een belangrijke stap voorwaarts in de neonatale zorg. Het benadrukt het belang van een goed begrip van de invloed van licht op de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Met deze kennis kunnen artsen en onderzoekers de zorg verbeteren en ervoor zorgen dat deze kostbare kleintjes de beste kansen krijgen om te groeien en zich te ontwikkelen.
Bron: persbericht UMC Utrecht