Zoek
Sluit dit zoekvak.

Interessant | Veel kinderen hebben Vitamine D tekort

Veel kinderen hebben Vitamine D tekort

In Nederland heeft één op de drie kinderen een tekort aan vitamine D. Bij 6 procent van de kinderen wordt gesproken van een ernstig tekort, dat loopt bij niet westerse kinderen zelfs op tot 20 procent.

Het grote verschil tussen westerse en niet westerse kinderen heeft waarschijnlijk met de huiskleur te maken. Als je een getinte huid hebt maakt deze minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht.

De oorzaken zouden ongezond eten, teveel tv kijken en te weinig buiten spelen zijn. Dit komt naar voren uit een groot onderzoek gedaan onder 4000 kinderen van 6 jaar door het Erasmus MC in Rotterdam. Dit is vandaag te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Nutrition. De onderzochte kinderen maken deel uit van een groep van 10.000 Rotterdamse kinderen waar de groeiontwikkeling wordt gevolgd vanaf de zwangerschap tot het jongvolwassen zijn.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding in je lichaam wordt opgenomen. Dat zorgt ervoor dat je gezonde tanden en stevige botten krijgt. Het heeft ook een gunstig effect op de vatbaarheid voor allergieën en astma bij kinderen. Vitamine D is zowel een hormoon als een voedingsstof. Je vindt het in vette vis en margarine en we krijgen het binnen als onze huid zonlicht krijgt.

In Nederland geldt al heel lang het advies om kinderen tot en met 3 jaar dagelijks 10 mg extra Vitamine D te geven. En mensen met een getinte huidskleur zouden dit ook na het vierde jaar moeten blijven doen volgens de norm van de gezondheidsraad.

Om een recept of product aan je favorieten
toe te voegen moet je ingelogd zijn op je
Smikkels account.
INLOGGEN
Heb je nog geen Smikkels account? Maak er een aan! >>

BLIJF OOK OP DE HOOGTE!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 1 tot 2 keer per maand afwisselend recepten, nieuw, korting en collectie updates.

Nieuwsbrief Smikkels

Alsjeblieft!

TOT 15% KERST KORTING

Op de gehele Smikkels collectie

Cadeautje voor jou!

15% SINTERKLAAS KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

t/m maandag

30% CYBER MONDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie

Niet vergeten!

TOT 30% BLACK FRIDAY KORTING​

Op de gehele Smikkels collectie