Ergens tussen de 4 en 6 maanden mag je beginnen met vaste voeding. Tot die tijd krijgt je kindje alleen nog maar melk. Daar zit alles in wat je kindje de eerste maanden nodig heeft. Wat is het juiste moment om met oefenhapjes te beginnen?
Herken het moment om met vaste voeding te beginnen
Als je kindje toe is aan vaste voeding, ook wel bijvoeding genoemd, zal het dat zelf aangeven. Maakt je baby smakkende geluiden, is het geïnteresseerd in jouw eten of kijkt het je eten haast uit je mond? Dat zijn de signalen die aangeven dat je kindje er aan toe is om vaste voeding te gaan ontdekken. En kun je beginnen met oefenhapjes geven. Ontbreken deze signalen en begin je te vroeg, dan bestaat de kans dat dit leidt tot frustratie en het ontwikkelen van moeilijker eetgedrag.
Wat vindt de omgeving
Kijk dus goed naar je baby. Jij bent de de papa of mama. Jij kent de kleine het beste en weet zelf prima waar het aan toe is. Laat je niet opjutten door je omgeving. De kleine van je vriendin zit al rechtop en eet ook al een heel potje maar is een maand jonger dan jouw engeltje. Of de leidster van de opvang meent dat je kleintje maar eens aan de vaste voeding moet beginnen want de rest van de groep doet dit ook al… Fout. Elk kindje, dus ook jouw baby, heeft zijn of haar eigen tempo. Ergens tussen de 4 en 6 maanden zal je kindje toe zijn aan de eerste oefenhapjes. Nogmaals, kijk naar je baby. Het beginnen met vaste voeding is geen exacte wetenschap. Waar de ene baby van 4 maanden meteen 8 hapjes proeft kan een ander baby van 6 maanden de eerste keer net zo goed 1 hapje eten. Dat is volstrekt normaal.
Hoeveel moet je baby eten
Oefenhapjes zijn ook echt oefenhapjes. Dat kan 1 hapje zijn, 1 likje of misschien wel 10 hapjes die ook meteen weer uitgespuugd worden. Het gaat vooral om het ontdekken van nieuwe smaken en structuren en niet perse het echt binnenkrijgen van voeding. Met die eerste hapjes oefent de kleine ook nog eens de mondspieren en dit is later ook weer van belang bij het leren praten. Deze oefenhapjes geef je tot je baby ongeveer 8 maanden is. Hierna zullen de oefenhapjes langzaamaan echte hapjes worden en de borst- of flesvoeding vervangen.
Tips:
Ook de lepel is nieuw. Laat je kindje onder jouw toezicht kennismaken met het lepeltje waar hij van gaat eten. Geef het lepeltje gewoon even. Laat de kleine er mee spelen en ook in de mond nemen.
Begin met één soort groente of fruit tegelijk. En geef dat een aantal dagen achter elkaar.
Forceer niks. Is je kindje niet geïnteresseerd en houdt hij de lippen stijf op elkaar? Dring niet aan maar probeer het een dag later nog eens of wacht gewoon nog een weekje.
In plaats van een prakje kun je ook proberen een groot stuk fruit of groente aan te bieden. Je kunt de lepel ook een keer weg laten en een wat groter stuk fruit of groente geven. Stop eens een gekookt en afgekoeld roosje bloemkool in die kleine handjes. Laat ze zelf maar eens ontdekken wat het is, hoe het voelt en hoe het smaakt. Blijf hier wel bij zitten want niet alle stukjes verdwijnen in het mondje maar belangrijker, het is ontzettend leuk live bij zo’n ontdekkingstocht te zijn. Het leert jou waarschijnlijk net zo veel als het je kleintje doet.
Geef de oefenhapjes tussen twee voedingen door of meteen na een fles- of borstvoeding. Je baby is dan ontspannen en heeft geen honger. Ideaal voor het uitproberen van nieuwe dingen want een hongerige baby zou maar eens gefrustreerd kunnen raken.
En als laatste, geniet en omarm de rommel die het geeft. Voor je het weet eten ze de oren van je hoofd.