Wanneer je baby gewend is aan de eerste hapjes kun je ook ui heel goed verwerken in babyhapjes. Ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot de lookfamilie. Het is een groente die onder de grond groeit. De smaak van rauwe ui is scherp. Gekookt en gebakken neemt de scherpte af.
Ui is een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine C, foliumzuur en kalium. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem, het zenuwstelsel en de bloedvaten van je baby. Ui kan ook helpen bij de spijsvertering en de regulatie van de bloedsuikerspiegel.
Aan de andere kant kan het eten van ui door baby’s en jonge kinderen leiden tot maag- en darmklachten, zoals diarree en buikkrampen. Daarom wordt het meestal niet aanbevolen om baby’s onder de 6 maanden ui te geven.
Als je van plan bent om ui aan de voeding van je baby toe te voegen, is het belangrijk om dit geleidelijk te doen en te beginnen met kleine hoeveelheden. Zorg er ook voor dat de ui goed gekookt of gestoomd is en in kleine stukjes is gesneden om verstikkingsgevaar te voorkomen.
Als je vragen of twijfels hebt over het toevoegen van ui aan de voeding van je baby, raadpleeg dan altijd een kinderarts of een voedingsdeskundige voor advies.
Wanneer je ui koopt om te verwerken in een hapje voor je baby hoort die droog en stevig te zijn. De ui moet glad te zijn met een gave glanzende schil zonder teveel losse vellen.
Om de ui te pellen snijd je eerst een stukje van de onder en bovenkant weg. Verwijder dan de buitenste en bruine rokken. Nu is de ui klaar om in ringen of stukjes gesneden te worden.
Als je uien gekocht hebt bewaar ze dan op een koele, droge en donkere plaats buiten de koelkast. Ze zijn dan enkele weken houdbaar. Gesneden uienstukjes kan je in een goed afgesloten plastic bakje of zakje 3 maanden in de vriezer bewaren. Bewaar uien niet samen met aardappels. De uien zullen door het vocht uit de aardappels sneller bederven.