Met peer kan je heerlijke babyvoeding maken. Een sappig rijpe peer is verrukkelijk en dat vinden baby’s ook. Rijpe peren hebben een licht zoete tot zoete smaak en zijn de minst zure van alle fruitsoorten. Hierdoor is peer ideaal voor de eerste oefenhapjes.
Je kan peren grofweg in twee categorieën verdelen. Handperen en stoofperen. Stoofperen zijn groen, droog en hard. Deze kun je alleen eten na lang koken. De handpeer is meestal ook groen met soms een rode blos aan de kant waar de zon erop scheen. De schil van de handpeer is makkelijk te verwijderen en het vruchtvlees is zacht en sappig. Peren groeien uit een bevruchte bloem. Eerst met de dikke kant naar boven en als ze zwaarder worden draait de vrucht langzaam naar beneden.
Veel gegeten handperen in Nederland zijn:
Conference peer
Beurré Alexander Lucas
Doyenné du Comice
Thriomphe de Vienne
De meest populaire perensoort in Nederland is de Conference peer. Het zeeklimaat in Nederland is heel erg geschikt voor de teelt van peren. Ongeveer driekwart van de perenoogst in Nederland is de Conference peer.
Peren bevatten onder andere vitamine C en K, kalium en koper. Koper beschermt het lichaam tegen schade en ondersteunt het immuunsysteem. Peren bevatten ook veel vezels, deze zijn goed voor de darmen.
Wanneer je peren koopt voor het maken van fruithapjes voor je baby horen deze er gaaf uit te zien en stevig aan te voelen. Peren worden onrijp verkocht. Je kan bepalen hoe rijp de peer is, door naast het steeltje het vruchtvlees zacht in te duwen. Als het vruchtvlees hier mee geeft is de peer rijp. Wanneer deze plek er zacht is, is de peer overrijp.
Rijpe peren kun je in de koelkast bewaren. Onrijpe peren rijpen na op de fruitschaal bij kamertemperatuur.